Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 oktober 2008

The case of the Yorkshire pudding

Elke dinsdagavond (21.10u) begint 30-jarige chefkok Jeroen Meus (mét Elvishaar) een culinaire zoektocht naar het favoriete gerecht, én de eetgewoonten, van legendarische figuren uit het recente verleden; in Plat Préféré op Canvas. Neem het op, want dit is een gewéldige serie! In aflevering één (a.s. di afl. 5) werd het lievelingsdiner van Roald Dahl gekookt en het was op deze avond dat voor mij het geheim van De Yorkshire Pudding werd ontrafeld. En uiteraard blijkt er weer geen kunst aan, zolang je het trucje kent:
.
Recept
Breek een x aantal (verse) eieren in een maatbeker, lees af hoeveel milliliter dit is en voeg evenzoveel melk toe en een snufje zout. Klop los. Roer per ei 2el bloem door het mengsel en laat het beslag minstens een half uur rusten. Schep ondertussen in elk bakje van een metalen muffinvorm een theelepeltje ganzenvet, plaats de vorm in het midden van de oven op een rooster, en verwarm de oven mét vorm en vet en al héét voor. Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3 met beslag (het ganzenvet moet sissend heet zijn) en bak de Yorkshire Puddings in 15 tot 20 minuten goudbruin. Het Wonder der Rijzing voltrekt zich op mysterieuze wijze voor je ogen.
.
En hoewel Yorkshire Pudding voor míj een duidelijk gevalletje "mystery solved, case closed" blijkt, is het wel degelijk een dinerwaardig bijgerecht. Luchtig, eierig (maar niet zoals een omelet), pannekoekerige soufflé (die tenminste niet zo dramatisch instort). Tip: eet er niet meer dan eentje!

1 opmerking:

  1. De Hutsepot (met staart en poten) van Briek Schotte was trouwens ook niet verkeerd . . .

    BeantwoordenVerwijderen