Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 oktober 2008

De kleren van de keizer

Wie houdt van de Chinese keuken, maar een broertje dood heeft aan de vernederlandste reeks met nasi en babi pangang (dat laatste schijnt in China niet eens te bestaan en wordt in andere landen 'dutch meat' genoemd), spoedde zich naar Grand Palace, Schouwburgplein 54, Rotterdam. Want hier komen Chinezen zélf naar toe voor Chinees eten en het restaurant geniet lándelijke bekendheid voor zijn dim sums (en discutabele keukenhygiëne). Het is trouwens meer een kantine dan een restaurant; levendig, druk, een komen en gaan van gasten en voedsel.

Het eerste wat ik hier altijd bestel is een pot groene thee (€1,75). Daar doe je dan bijkans de hele maaltijd mee en bovendien wordt de flinke hoeveelheid uitgeschonken uit de meest prachtige theepot (i.e. fluitketel) mét afsluitend tuitklepje. Nippend aan hete thee, probeer je je daarna een weg te banen door de (verwarrende) kaart. Een (mannelijke) ober levert papiertje en pen en daarop mag je de gewenste bestelling noteren. Meestal heb ik zelf geen flauw idee wat ik bestel (op de kaart wazige foto's met de Chinese en 'Nederlandse' beschrijving - op het papiertje schrijf je bijbehorend nummer) wat het bestellen ook wel weer spannend maakt. Je moet alleen niet denken dat je ooit hetzelfde kunt krijgen als de mensen een tafel verderop. Al vele malen geprobeerd in de kaart terug te vinden: onmogelijk. Tip: vraag een bestelformulier in plaats van het standaard notitieblaadje.
Eigen klassiekers zijn: met sesampasta gevulde deegballetjes (€4,95), de kleine 'bapao' gevuld met zoet vlees en gestoomde cake (ma lai kho, €4,95).
De keuken is open van 12.00 tot 02.00u!

(update 14.07.2013)
'Grand Palace' heeft per januari 2011 definitief zijn deuren moeten sluiten in verband met een failissement. Hoe een altijd afgeladen dim sum restaurant failliet gaat, laten we even in het midden. Want het goede nieuws is dat het merendeel van het personeel en bijna de volledige menukaart gevonden kunnen worden bij de Chinese overbuurman, Restaurant De Lange Muur (West Kruiskade 1; elke dag open van 12.00 tot 1.00u)!

1 opmerking: