Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 februari 2013

De Firma

Ik kwam er een paar maanden geleden al eens langs en werd toen gegrepen door het prachtige gebouw en het zomerse terras langs de Waal, maar omdat er toen geen plek meer vrij was voor twee hongerige festivalgangers (Pikpop), zal deze reprise (met broertje en schoonzus) de keukenkwaliteiten van De Firma (Lage Markt 47, Nijmegen) moeten onthullen. Hier zeggen ze van "huisgemaakt, seizoensgebonden en duurzaam" te houden en dat klinkt ons goed in de oren. En dit keer kunnen we wél zonder reservering terecht, op de vide.

Vanwaar we rijkelijk uitzicht hebben op de monumentale houten trap, de rest van de bovenverdieping en de volledig volgekalkte schoolbordmuur. Op elk tafeltje een kaarsje, een blik met bestek en een stapel borden. De papieren placemats zijn meteen ook het menu en het blijkt een beetje te werken volgens het tapasconcept. De porties zijn geschikt als hapje en voor onze drieën wordt sterk aangeraden zeven tot acht gerechtjes te bestellen (dat zal wel ja, of tien, of vijftien zeker?). Wij laten bietensalade (geroosterde bietjes met crispy amandelkruim en zoete aardappelchips €7), gamba's (roergebakken pili pili gamba's met katenspek, munt en Turkse yoghurt met basilicumolie €7,50), kip&appelmoes (vrije uitloop kip met een dry rub van mosterd, gegrilde brown sugar en grove appel-peren-compôte €7), lamsworstjes (gekarameliseerd met aceto balsamico en karwijzaad €8,50), Marokkaanse wortelsalade (zoetzure wortels met dadels en munt €3,50), couscous (incluis bleekselderij, venkel en gedroogde abrikoos €3,50) en zgn. fancy frieten (met tijm-gerookte knoflook-zout, raz el hanout en eigen mayonaise €3,50) aanrukken voor ronde één.

De serveerster (in haar eigen hippe vrijetijdskleding en met neus- piercing en enkele tatoeages) tutoyeert zonder schroom en blíjft vragen of onze drankjes bijgevuld moeten worden, maar is erg vriendelijk. De kip&appelmoes blijkt dé topper; de rest van de gerechten is lekker maar mist de smaakexplosie waar we ons na het lezen van de kaart zo op hadden verheugd. Wel erg creatief in elkaar gekokkereld.

Na ronde één bestellen wij nogmaals gamba's, meer van die fancy frieten; plus spicy kip&bacon (met frisse crème fraîche dip €6,75) en makreelrilette (met sinaasappel-uienmarmelade, kruidnagel en zoetzure gele wortel €7). Die 'spicy kip' is inderdaad erg pittig. De gamba's gaan als eerste op. Gezellig kletsen is het hier wel, ookal zijn de stoeltjes niet zo bevorderlijk voor mijn ooithernia-rug. De sanitaire voorziening blijkt van boven tot onder behangen met 3d kaarten en een bijbehorend rood/blauw brilletje is eveneens aan- wezig. Geinig.
Geen van de desserts kan mij na deze maaltijdprop nog voldoende verleiden (chocoladecake met witte chocoladelaag, vanille-ijs en karamelsaus €5,75; assortiment kaasjes €8,25; trifle met yoghurt en vlierbloesem €6 of omelet sibérienne €6) maar een glas thee (ze serveren hier Mister Jones) met een koektrommeltje voor één (gevuld met zes kleine huisgemaakte koekjes en stukjes brownie; €1,50) kan er nog wel in. Lekker gegeten met super gezelschap in fantastischmooi pand, maar ik ben niet lyrisch. Waarschijnlijk ben ik te verwend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten