Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 februari 2011

Mosterdsoep

Van mijn ouders kreeg ik een potje Deventer stadsmosterd en, ach wat attent, er zat een receptje bij. Voor mosterdsoep natuurlijk. En mosterdsoep, dát lust ik wel. Het liefst met stukjes paling, maar aangezien dat een bedreigde diersoort is (ècht waar!), vooruit, met spekjes. Oók lekker..

Die spekjes bak ik eerst maar even apart knapperig, bij wijze van vetcontrole. Niet dat ik niet evengoed ruim roomboter in een soeppan mik, maar aangezien ik daar met bloem een roux van tover om met (8dl) groentebouillon en (5dl) melk een gebonden soep van te maken, lijkt dàt vet soort van te verdwijnen. Alsof dan, natuurlijk. Overigens wordt de roux geen mooie bal, zo met die gefruite uisnippers erbij en al, maar qua binding komt het gelukkig helemaal goed. Oef. Behalve bloem strooi ik ook scheutig met (2tl) mosterdpoeder en (1tl) fenegriekpoeder (mijn favoriete specerij dezer dagen, met recht) en er verdwijnt tenslotte nog een halve pot (bijna 150g) echte Zaanse (!) mosterd in het vocht (want die moest eerst op). Ik laat de soep afkoelen ('trekken') met 3 blaadjes laurier, een flink stuk foelie en takjes verse peterselie; maar die vis ik er daarna allemaal weer braaf uit, want dan hebben ze hun werk gedaan.

Met ringetjes bosui. Met spekjes. Met walnoten. Zonder poespas: een tópsoep. En na een dagje staan nóg beter! Dat fluweelzachte gestreel van de tong? Pure slagroom! En die mondvullende explo- sie van smaak? Genoeg zout! Nee, het is geen soep voor mensen die nog steeds bezig zijn met hun strenge nieuwjaarsregime, maar alle anderen zullen geníeten van een klein kopje hete romige mos- terdsoep. Met spekjes (had ik al gezegd dat paling een bedreigde diersoort is?!).

4 opmerkingen:

 1. Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten

  Vincent

  http://nl.petitchef.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verrukkelijke soep: we hebben zitten smullen!
  Bedankt voor het recept!
  -xxx-

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk recept daarvoor dank!
  Ik vond ook nog een recept met video!

  groet,

  Ane
  ke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vergeet ik hem te plaatsen ;-)
  http://www.kookse.tv/recept/mosterdsoep.php

  BeantwoordenVerwijderen