Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 februari 2011

Kip korma

Het klinkt als 'amandelen', 'koriander' en diverse andere Indiaase kruidigheid. Bij het horen stel ik me een fluweelzachte saus voor en bovendien allitereert het zo lekker: kip korma.

De stukken kip dienen te worden gemarineerd in een bak yoghurt met verschillende veelbelovende specerijen. Ik zet de hele bak voor een hopelijk ultiem resultaat een hele nacht en een halve dag weg, maar maak me stiekem wel enigszins zorgen over de 'stukjes' die de saus gaat bevatten (kardemomzaadjes, venkelzaad, kruid- nagels); had ik die zaken niet van tevoren moeten vijzelen?

Komijnzaad, gember en knoflook worden gesmoord in hete ghee (want dat lijkt mij in dit geval logischer dan -olijf-olie) met ui en amandel. Kip en marinade erbij en stoven maar. Maar de yoghurt vertoont tijdens dit kookproces een reactie die ik nog het meest op schiften vind lijken en ik ben er maar stukjes kaneelstok en kruid- nagel uit de pan aan het vissen.
Uiteindelijk blijkt het nog de op het laatst toegevoegde garam mas- sala te zijn die opeens het hele gerecht op Indiaase smaak brengt. Maar de saus zelf krijg ik alleen met aardappelzetmeel tot een ho- mogeen geheel en ik vind het gerecht - oh, ironie - te kruidig, met weinig amandel en te veel koriander. Een volgende keer toch maar de hele specerijenmuk vijzelen en misschien de yoghurt ver- vangen door kokosmelk?! Dit moet beter kunnen.

(update 15-02-2011)
Die kip korma kan me wat; ik heb er gewoon geen zin in vandaag. En dus warm ik een restje op met een flínke scheut ketjap, wat so- jasaus en ach, een beetje maggi. Hopla: kip ketjap. Véél lekkerder. En dat allitereert ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten