Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 januari 2010

Hach(ikid)ee

Wàt geef je aan de moeder die alles heeft? Die als je vraagt wat ze voor haar verjaardag wil, steevast zegt: "Ik vind het al leuk als jullie komen." Nou, 'tuurlijk komen we; maar wat wil je nou hébben? Want na al die jaren dat je ouders (en vooral je moeder natuurlijk) voor je gezorgd hebben, wil je nu wel eens wat terugdoen. Om die nare puberteit goed te maken bijvoorbeeld (heb je die feitelijk ooit al aan jezelf goedgemaakt?!) Maar ze weet niks. Hoeft niks. Heeft alles al...
En dan opper ik het plan te komen eten. Moeder biedt aan wel een soepje te maken. Want ze heeft niet veel tijd. Ware het leven een tekenfilm, dan was dít het moment waarop er zo'n lichtgevend lampje boven mijn hoofd zou verschijnen, want ik weet het: "Mam, ík maak omdat jij jarig bent jóuw lievelingseten. Omdat je op je verjaardag altijd mag zeggen wat je wil eten. Dus; wat wil je eten?" Moeder is enthousiast. En wil wel hachee met hutspot. Voor hutspot heeft ze alles al in huis, maar als ik hachee wil maken?! Top! Hachee zal er zijn:

Ik heb alleen geen flauw idee hóe je hachee maakt. Nog nooit gedaan. Maar ik heb een huis vol kookboeken en een internet vol recepten. In het allereerste boek wat ik pak (Favorieten uit de vaderlandse keuken) staan al meteen de juiste aanwijzingen en nadat ik na het werk nog even boodschappen heb opgepikt bij de supermarkt op HoogCatharijne, kan ik het weekend thuis starten met de volgende culinaire uitdaging (lees: de schepping van de zoveelste verrukkelijke stoofschotel)!

Mama maakt op zaterdag de hutspot (en heeft de tafel gedekt met het bijbehorend oudhollandsch tafel- kleed). De rode glazen borden die ik nog zo goed van vroeger herken, worden rijkelijk volgeschept met de oranje worteluienstamppot, waarna de kuil in het midden kan worden gevuld met mijn zoetige jusrijke hachee (ik kan een lach nauwelijks onderdrukken wanneer ik me realiseer dat dit er precíes zou uitziet als die oranje stenen asbak die mijn ouders vroeger op tafel hadden staan). Vanzelfsprekend worden de borden leeggeschraapt, want wie kan een dergelijke liefdevol gemaakte maaltijd weerstaan? Alleen had het lief liever meer uien in zijn hachee gezien; zeg maar, zoals zíjn moeder het vroeger maakte...

2 opmerkingen:

  1. Gutteguttegut... Wat ìs dat toch met die hachee, de afgelopen dagen? Ik had mijn bereidingswijze nog niet gepubliceerd, of daar kwam Cornette's Culinaire Weblog óók met een recept. En huppekee: jij doet het nog eens dunnetjes over. Is er momenteel soms een overschot aan uien in Nederland... ;-)

    Ik zie overigens gespannen uit naar de manier waarop de moeder van 'het lief' háár hachee maakte!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eén woord voor je RJ: winter. Tel daarbij op dat overal de rib-en runderlappen in de aanbieding zijn en je hebt stoofschotel. Bovendien is er volgens mij een wederkeer naar het koken van weleer!
    Overigens, de moeder van het lief gebruikt maggi in haar hachee en daar laat ik het even bij.

    BeantwoordenVerwijderen