Ongelooflijk. In tijden en tíjden niet meer zelf poffertjes gebakken. Ik heb niet eens meer een poffertjespan (in Gent kookten we nood- gedwongen op inductie en nadat de gietijzeren pan in de vaatwas- machine - nóóit doen, natuurlijk - was gesneuveld, waren er geen faciliteiten meer voor handen). Totdat mijn moeder mij één van haar dubbelen gaf; ook weer een zwaar geval van gietijzer. En toen kon ik me opeens niet meer bedwingen en dus stond ik gisteravond achter het fornuis voor zowel diner als toetje (met dit recept):
Recept
Zeef 250g bloem en 50g roggebloem in een grote kom. Strooi ½tl fijn keukenzout en 1tl bakpoeder langs de buitenrand en maak een kuiltje in het midden. Verwarm 400g melk tot handwarm. Doe 7g droge gist in het kuiltje, giet hier een beetje warme melk bij, roer wat van de bloem erdoorheen, voeg alle melk en 1 ei toe en meng het geheel tot een homogeen beslag. Laat 1 uur op een warme plek rusten en rijzen en bak poffertjes in een goed-geoliede hete poffertjespan.
Zeef 250g bloem en 50g roggebloem in een grote kom. Strooi ½tl fijn keukenzout en 1tl bakpoeder langs de buitenrand en maak een kuiltje in het midden. Verwarm 400g melk tot handwarm. Doe 7g droge gist in het kuiltje, giet hier een beetje warme melk bij, roer wat van de bloem erdoorheen, voeg alle melk en 1 ei toe en meng het geheel tot een homogeen beslag. Laat 1 uur op een warme plek rusten en rijzen en bak poffertjes in een goed-geoliede hete poffertjespan.
Lekker zijn ze natuurlijk wél, vooral als dessert, traditioneel met wat roomboter en veel poedersuiker. Hoewel ik me nú pas bedenk dat er geen roggebloem, maar boekweitmeel in had gemoeten... Toch?!
Oh zo lekker! Maar zo'n klus om te bakken! (Zeker met 3 hongerige pubers die ze de pan uit kijken, valt niet tegenop te bakken). En ja boekweit. Tenminste dat vind ik haha
BeantwoordenVerwijderen