Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 maart 2009

Blauwe Nijl: kwijl...

Vol weemoed stap ik 's middags de Blue Nile binnen (Nieuwstad 21, Zutphen). Ik was hier al een tijdje niet meer, in deze shoarmatent extraordinaire, maar al direct zie ik mezelf weer zitten: 16 of 17 jaar oud, na een zaterdagavond wild stappen (ze zijn open tot 3u 's nachts). Aan dat tafeltje ben ik zelfs al een keer in slaap geval- len, boven mijn steevaste broodje shoarma met overmatige hoe- veelheid knoflooksaus...
De inrichting is overweldigend. Veel Egyptische ornamenten en schilderingen, in heftige 3d uitvoering. Zandsculpturen in de ta- feltjes met glazen afdekplaat, Belgisch parket op de muur, stand- beelden die schijnbaar als lamp overuren draaien en een bijkans onopvallende technicolor trompe l'oeil op het plafond. Door de raamdecoratie komt weinig licht naar binnen, maar het enige wat je hier nodig hebt is €5 om nummer 23 van de menukaart te bestellen!
Een bord vol vlees (de aangewezen hoeveel- heid van honderd gram wordt rúim overschre- den), nog een heel behoorlijke schep rauw- kost, een perfect bruin krokant pitabroodje en daarbij een 200ml bak pittige romige knoflooksaus. Traditie- getrouw schep ik meer dan de helft van de saus door de vleesstapel om dan zoveel mogelijk van de mix in het broodje te stoppen. Afgetopt met nóg een lepel witte knoflooksmurrie verdwijnt de eerste hap in mijn mond, om half kapotgekauwd door mijn keel weg te zakken. Proppen is het devies, want lékker!
Stel je voor dat ik nog in Zutphen woonde... Dan kwamen ze het godenmaal op verzoek bij mij thuis afleveren!! Maar goed dan, dat ik met achttien verhuisd ben.
.

Bij Blue Nile eet je naast de geijkte schotels (shoarma, kebab, sjaslick) en broodjes (shoarma, sjaslick, falafel), ook visschotels, spareribs, pizza's, kanater en pasta's. Er staan zelfs (6) salades, dolma en gegrillde maïs op het menu. Een extra pitabroodje kost een schamele €0,50!

1 opmerking: