Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 februari 2009

Pompoenbeignets

En wanneer je dan van heerlijke authentieke Zuidafrikaanse bobo- tie hebt genoten als diner, dan mag het toetje natuurlijk niet minder dan fantástisch zijn. Hoewel ik deze interessante pom- poenbeignets uiteindelijk voor een andere gelegenheid maak en we kardemomgriesmeelpudding als dessert eten na de kruidige bobotie.

Het is een heel simpel deeg: pompoen (geschild en in stukjes) gaar koken, afgieten en dan met ei, bloem, bakpoeder en kaneel pure- ren. Wat ontstaat is een dik elastisch pancakebeslag waarmee dan ook dikke pancakes worden gebakken (die dan opeens schijnbaar beignets heten). Aan het deeg zijn weinig smaakstoffen toege- voegd en feitelijk zit je bijna pure pompoen te eten. Sowieso een inventieve manier om groenten in kinderen te krijgen...
Bij de beignets hoort een sausje en pas dáár komt de ware genia- liteit van de receptbedenker naar boven. Het betreft een simpel sausje, maar met gróóts effect: bruine basterdsuiker op laag vuur in water oplossen en met wat maïzena (en evt. boter) tot gladde saus inkoken. OMG!! Verrukkelijk! Wát een goed idee om siroop te maken van basterdsuiker; dat tilt het concept karamel naar een heel nieuw niveau. En degradeert de beignets, die op zich best lekker zijn, tot niet meer dan minizeempjes; een excuus om bas- terdkaramel mee op te vegen. Volgens het recept mag je er dan ook nog kaneelsuiker overheen strooien, maar dat vind ik nou ook weer leuk aan deze pompoenbeignets: ze zijn in principe ongezoet en door eigen toevoeging van karamel en strooisuiker, kun je zelf bepalen hoe zoet je ze wilt hebben.
Een absolúte 'must-make'.

Uit: Het Zuidafrikaans Kookboek (hier).

1 opmerking: