Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 februari 2009

Vocking (niet te verwarren met...)

Wanneer je in Utrecht bent (gaan wonen), is het bijna onmogelijk om het concept 'Vocking' niet op te merken. 'Broodje ham, kaas of broodje Vocking'? Sorry; wát?! Vocking? Utrechtse leverworst dus, die behalve op brood of bij de borrel, ook te bakken is. De rolletjes zijn te koop bij slager en supermarkt en komen in normaal (200g €1,09) of groot (500g €2,39). Hoe zit dat?
Vocking is een leverworst die zich onderscheidt van soortgenoten doordat het product "vrij is van kleurstoffen en conserveringsmid- delen; rijkelijk gevuld is met lever (vandaar de wat donkerdere kleur) en gebakken kan worden". Ingrediënten: varkens-en runder- lever (50%), spek, tarwebloem, bouillon, zout en specerijen. Per 100g 337Kcal, 14g eiwit, 13g koolhydraten, 22g vet. Én Vockinig wordt gemaakt volgens een meer dan hónderd jaar oud recept:

In 1891 wordt op de Steenweg in de oude binnen- stad van Utrecht 'Varkensslachterij H.N.A. Vocking' opgericht. Sinds het begin wordt volgens uniek recept, wat tot op de dag van vandaag onveranderd is gebleven, de eigen Vocking (bak)leverworst vervaardigd. Door groot succes in de jaren '70 wordt de worst opgenomen in de schappen van Utrechtse supermarkten en via de Utrechtse grossiers bij de plaatselijke horeca geïntroduceerd. Het 'Broodje Vocking' is geboren. Met de recessie in de jaren '80 wordt de slagerij omgezet in een productiebedrijf en sluit de winkel. De verkoop van Vocking is sindsdien onverminderd voortgegaan en het familiebedrijf levert nu worst (en vleeswaren) aan meer dan 700 locaties in de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland. (op de site o.a. een dealerlocator).

Het is inderdáád een heel lekker leverworstje, dat mij vooral goed smaakt op een bruine boterham, met dun boter, een lik grove mosterd en wat slaatjes bla.

3 opmerkingen: