Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 maart 2015

Rudolph's Boterkoek

De gelegenheid doet zich voor om weer een boterkoek te bakken. Dat deed ik al vaker. Maar omdat ik eigenlijk nooit zo'n smeuïge koek uit de oven tevoorschijn wist te toveren als dat in de winkels ligt, gebruik ik een ander recept. In een zoektocht naar hét precies goede recept dus. En nee, natuurlijk ga ik geen kant-en-klaar mix gebruiken. "Zélf doen!" Dit recept komt uit Rudolph's Bakery:

Het is - op het eerste oog - niet moeilijk om een boterkoek te bakken. Het lijkt 'gewoon' een kwestie van goede (room!)boter mengen met bloem en suiker en eieren in de juiste verhouding. Maar toch, maar toch, de kleine details en finesses maken of breken het eindresultaat. En ook nu weer kom ik niet op overweldigend succes uit.

Ik heb ten eerste al de fout gemaakt om (enthousiast over mijn nieuwe Kitchenaid) de boter lekker op te kloppen. Er zit dus te veel lucht in het deeg en daardoor rijst de koek in de oven meer dan wenselijk (of de be- doeling) is. Verder oogt de koek na de aangegeven baktijd niet gaar en dus laat ik hem in de oven. Waardoor de boterkoek natuurlijk wéér te hard is. Retrospectief is dat dus het probleem van al mijn boterkoeken. Misschien dat hét recept helemaal niet bestaat. Alleen dé werkwijze. Zoals eerder uit de oven halen.
Maar natuurlijk is de koek wél lekker. En met een stijlvolle decoratie van walnoten, karamel en crêpes dentelles durf ik de koek met goed fatsoen best cadeau te doen aan zij die zo goed als afgestudeerd is en van snacken houdt. Ook omdat ik weet dat het placebo effect altijd al +37% is.

2 opmerkingen:

 1. De allerlekkerste boterkoek die ik zelf (al meerdere keren) heb gemaakt komt uit De Banketbakker van Cees Holtkamp. Probeer hem eens, en dan ben ik benieuwd wat je ervan vindt. De boter echt niet kloppen, maar rustig mengen met de 2 soorten suikers (ook al zo'n belangrijk detail!) en vooral niet te lang bakken.

  Het lekkerst als je hem een dag van tevoren maakt.

  Recept uit de Banketbakker van Cees Holtkamp. Het grote verschil met boterkoeken uit andere kookboeken is de 2 wachtperiodes tussen de bewerkingen.

  300 gram roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur), 100 gram kristalsuiker, 100 gram witte basterdsuiker, snufje zout, 300 gram bloem, losgeklopt ei om te bestrijken
  Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem erdoor tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Druk het deeg uit in een boterkoekvorm van 24 cm (of evt. springvorm). bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat een half uur rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de koek (dit zorgt ervoor dat het eistrijksel niet loslaat tijdens het bakken).
  Bak de koek ongeveer 20 minuten tot hij goudbruin is. Laat hem niet te donker worden. Laat afkoelen in de vorm.

  Groet,
  Tonia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach ja, natuurlijk: Holtkamp!

  BeantwoordenVerwijderen