Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 december 2013

Breekbrood van citroenbroodrolletjes

Tegenwoordig wordt je eigen fantasie en creativiteit overspoeld door een kast met kookboeken, een internet vol recepten en een youtube aan inspirerende filmpjes. Het genre 'wil ik nog eens maken gerechten' barst bijna uit zijn voegen. Er is nog zóveel om te koken, te bakken en uit te proberen, dat er nooit genoeg gelegenheden in een jaar zijn. Maar wie heeft er nou gelegenheden nodig?!
Ik maak fluffy sticky lemon rolls (van BakingSoda):

Recept
Verwarm 250ml volle melk met 1tl suiker tot handwarm. Verkruimel 35g verse gist boven de melk, roer door en laat staan tot het begint te bubbelen. Zeef 650g bloem boven een kom en kneed hier 60g zachte boter, 60ml zonnebloemolie, 2tl vanille-extract, ½tl fijn keukenzout, ¼tl versgemalen nootmuskaat, ¼tl kaneelpoeder, de citruszest van 1 citroen en van 1 limoen en 2 losgeklopte eieren (M) doorheen. Zodra alle ingrediënten beginnen samen te komen, de homogene deegbal 10 tot 15 minuten grondig doorkneden op het werkvlak, tot het deeg soepel en zacht is. Laat afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen. Vermeng ondertussen 150g fijne kristalsuiker met ¼tl versgemalen nootmuskaat, ½tl kaneelpoeder, ½tl gemberpoeder, ½tl 5spice en het sap en de zest van 1 citroen. Beboter een grote springvorm (28cm).
Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een rechthoek van circa 25x40cm. Verspreid (met de vingers) ruim zachte boter (op kamer- temperatuur) over de deeglap en spreid hier het suikercitroenmengsel over uit. Laat de randen vrij. Rol de deeglap over de breedte op (de natte vulling zal er enigszins uitlopen) en snijd de rol in plakken. Ver- deel de deegrolletjes over de springvorm en giet overgebleven suiker- citroenmengsel over het deeg. Laat afgedekt nogmaals 45 minuten rijzen tot de rolletjes in volume verdubbeld zijn (of de vorm vullen) en bak het brood in een voorverwarmde oven van 180°C ongeveer een half uur. Zodra de randen goudbruin kleuren is het brood klaar, ookal lijkt het misschien nog niet helemaal gaar. Nèt 'onderbakken' is prima voor een luchtige binnenkant.

Tijdens de tweede rijs is alle verrukkelijke suikercitroen naar de bodem van de vorm gezakt. En het oprollen was ook al zo'n kliederbende (hoe rol je sap op?!) Misschien beter de deeglap alleen bestrijken met boter en suiker; en het citroensap vermengd met de specerijen vlak voor het bakken over het deeg gieten.
Maar los daarvan........ ik heb brood gemaakt!! En wat leuk is het toch altijd om dat te zien rijzen en rijzen! Wat een mooi breekbrood (hoor ik daar paasbrunch?) is het geworden. Volgens Dr.D: "lekker verfrissend".

1 opmerking: