Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

08 april 2012

Bakken

Roze kaft, geel voorblad; dit lijkt een kookboek voor meisjes. Het boek is simpelweg getiteld 'Bakken' en daarmee is inderdaad alles gezegd. Dikke pil met recepten voor respectievelijk cakes&gebak, desserts&taarten, zoet&hartig, koekjes en brood&kleinbrood; 380 pagina's in totaal. Een boek uit 2004, gedrukt in China (!) en blijk- baar vertaald uit het Brits.

Natuurlijk zijn de eerste paar bladzijden gewijd aan ingrediënten en basistechnieken. Elk nieuw hoofdstuk wordt voorafgegaan door twee pagina's met links een grote voorbeeldige kleurenfoto en rechts een inspirerend bedoeld stukje tekst over het betreffende genre. Helaas staat het boek bol van clichés: "voor elk wat wils - zelfs voor diegenen die moeten letten op hun dagelijkse portie suiker en vet" en "geen excuses meer; de keuken in en aan de slag".

Wel helemaal fijn is de weergave van receptuur: elk recept beslaat niet meer (en niet minder) dan één kantje. In vetletters de naam van het baksel met daaronder twee verklarende zinnetjes (bijvoor- beeld: "een kruimige bodem van biscuitgebak, een romige vulling, bekroond met luchtig schuim"). Met pictogrammen bereidings-en baktijd, gevolgd door de ingrediëntenlijst en het flexibele 'voor (10) personen'. Naast de beschrijving in stappen en de grote foto van het gebakken eindresultaat (in kleur), bij elk recept ook een drietal kleine fotootjes ter verduidelijking van de verschillende bereidingsfases. En soms zelfs een zogeheten 'tip van de kok' ("in speciaalzaken zijn allerlei uitsteekvormpjes te koop").

De foto's ogen inspirerend en er zijn genoeg recepten om een heel eind uit de voeten te kunnen. Van een héél hoog culinair niveau lijken de diverse gerechten niet; meer iets uit het genre 'voor de gemiddelde thuisbakker'. Of althans, de ongetwijfelde pareltjes zijn tussen de veelheid aan hapsnap-baksels niet direct te herkennen (maar zonder twijfel aanwezig; alleen nog even trial&error (haha) vinden).

Uit dit boek werd gebakken: abrikozenfrangipanetaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten