Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 juli 2011

Hasselback aardappelen

Op de foto zien ze er hartstikke mooi uit, dus staan er sinds langere tijd weer eens aardappelen op het menu. Deze Hasselbackspotatis (Hasselback aardappelen) zijn vernoemd naar het restaurant 'Has- selbacken' in Stockholm, waar het koolhydraatrijke gerecht voor het eerst werd geserveerd.

Kleine vastkokende aardappeltjes (verse met schil) worden goed schoongeboend en tot op ca. 1/3 meermaals ingesneden (dus níet helemaal; dit lukt prima door bijvoorbeeld een aardappel op een lepel te leggen zodat de zijkanten van de lepel voorkomen dat de aardappel helemaal wordt doorgesneden). De aardappels worden overgoten met een mengsel van gesmolten boter, olijfolie en uit- geperste knoflook en vervolgens in de oven gegaard.

Naar eigen inzicht eventueel kruiden als peterselie, rozemarijn of dille toevoegen. De aardappeltjes te 'huize hier' werden rijkelijk voorzien van verse (en gedroogde) blaadjes laurier, waardoor ze sterk (stérk!) naar laurier smaakten, dûh. Nou weet ikzelf nooit precies hóe laurier smaakt, maar zó dus. Inderdaad een beetje te laurier! Verder een feestelijk uitziend gerecht met aardappels die krokant zijn van buiten en zacht van binnen.

3 opmerkingen:

  1. Ha ha, dat ziet er inderdaad wel erg laurierig uit. Maar met de heerljke nieuwe aardappels die op het moment op mijn werk uit de grond komen eet ik ook weer wat vaker aardappels en dit stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken.Nu moest het er maar eens van komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martine, ik zou ook andere kruiden gebruiken; niet alleen laurier!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarschijnlijk vervang ik de laurier helemaal door andere kruiden. Ik snuffel gewoon even lekker door mijn kruidenplantjes. En ik denk dat er ook nog wat knoflook bij komt kijken.

    BeantwoordenVerwijderen