Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 juli 2011

De Beverwijkse Bazaar

Zondag blijkt inderdaad een zón-dag en dus wordt het een dagje strand. Maar na een paar uur voeten in het zand en de zon op mijn hoofd slaat de sufheid toe en mag er wel weer een ander avontuur komen. Misschien dat de zo vermaarde maar nog nooit bezochte Bazaar in Beverwijk iets is? Vanaf het strand bij Haarlem is het maar een paar kilometer, dus 'en route'.

Moeilijk te vinden is het alvast niet, want 'Bazaar' staat (in wit) op alle officiële borden aangegeven. Bewaakt parkeren kan op diverse plaatsen voor €3 p.dg. (de bazaar heeft vijf ingangen plus zeven eigen parkeerterreinen) en anders zijn er nog de vele wegen op dit industrieterrein (€0,50 per half uur, gemeentetarief). De entree bedraagt €2,25 p.p. (gratis bij aankomst voor 9.00u) en de bazaar is élk weekend geopend, zaterdag en zondag, van 8.30 tot 18.00u. Laagdrempelig en relatief goedkoop toegankelijk dus. Maar wat is het?
"Wat op 13 september 1980 begon in de Beverwijkse bloemen-en groenteveiling met de zwarte markt is anno 2011 uitgegroeid tot Europa's grootste overdekte markt. Koopjes in duizenden kramen; voor elk wat wils tegen bodemprijzen." Er is de Grand Bazaar (hal 4 en 21 t/m 26) met "cosmetica tot tapijten en leren jassen"; op de Oosterse Markt (hal 31 t/m 35) zijn groentestraten, het kruiden- plein, de Oosterse warme bakkers en Oriëntaalse slagers te vinden; hal 36 is dé plek voor nieuwe en tweedehands hard-en software (Computermarkt); interieur accessoires en nagelstudio's vind je in hal 30. Op de Kofferbakmarkt worden tweedehands curiositeiten vanuit de kofferbak verkocht (aan de Ringvaartweg) en dan zijn er nog de buitenmarkten tussen de verschillende hallen.

Eigenlijk is deze Beverwijkse Bazaar niet zo heel erg anders dan de Utrechtse Bazaar, maar dan tig keer uitvergroot. Lopend door de mensenmassa komt de associatie met een pretpark snel in mij op; ik mis alleen de attracties. Veel te veel mensen, veel te veel te vet eten, goedkope rotzooi (niet ecologisch verantwoord) die je feite- lijk niet nodig hebt en kledij van inferieure kwaliteit. Ik zeg het zo- als ik het zie. Natuurlijk; er zijn ook genoeg interessante dingen. Ik koop oranje en gele tomaten (€0,75 p.kg.) en ik ontdek prachtige gekonfijte cederappelschil (sukade €3,50 per 100g). Alle kruiden en specerijen denkbaar, interessante baklava, ontelbare olijven en noten. Maar alles met evenzo ontelbare spelfouten opgeschreven ('piestash', 'keshju noten') en aan de tenenkrommende medemens verkocht (hoe is senseo een aanprijzing geworden?). Hier is het geen voor allen, allen voor zichzelf. Leuk om gezien te hebben, nóg fijner om nooit meer heen te hoeven.

3 opmerkingen:

 1. Je moet alleen de Oosterse Markt hebben (aparte ingang, gratis, open za-zo) en de Chinese supermarkt ( hal 30, door de week gratis, weekend betalen).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha... ik geloof dat ik er zo rond 1985 voor het laatst geweest ben, toen er nog autoradios werden verkocht met héle korte snoertjes... (of misschien nog wel?)
  Maar Gerry heeft gelijk denk ik, ook toen was de Oosterse markt het leukst. Goh, zou er bijna weer eens gaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga hier denk ik binnenkort naar toe,

  interessante artikel! dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen