Spelletjesavond op zaterdag. En aangezien ik geen goesting heb in de bijna clichématige bakken chips met bier of toastjes met wijn, zullen de versnaperingen bestaan uit koekjes met melk. Of thee, in mijn geval (want melk vind ik ècht niet lekker!) Want ik heb een kookboek met de perfècte koekjesrecepten (Koekje). Binnen een half uurtje, met de roomboter al op kamertemperatuur, heb ik de degen voor niet één maar twéé soorten koekjes klaar. Over het maïsdeeg voor strandkoekjes berichtte ik al. Het tweede deeg is voor luxe 'heerenkoekjes':
"Als het woord heeren in koekjes voorkomt, houdt dat in dat er sukade is gebruikt." Nou ben ik een groot fan van de gekonfijte cederappelschil, maar op internet valt er bitter weinig te vinden over heerenkoekjes of heerenkoek. We zullen Cees Holtkamp, toch niet de minste, maar op zijn woord geloven. De beste man stamt uit een lange familietraditie van (banket)bakkers, dus hij zal het wel weten. Sowieso is de naam al even nostalgisch sjiek als het uiterlijk van dit krokante boterkoekje.
Super boekje, ik heb nog de boeken van Wim van der Bijl, die gaf les aan de banketbakkerschool in Adam, daar heb ik mijn opleiding gedaan. Maar waar koop je zeeuws bloem? Dat blijft ingewikkeld als je geen bakkerij hebt!
BeantwoordenVerwijderen@Pauline: Zeeuwse bloem is te koop bij (sommige) molens, zoals die in IJsselstein (http://mangerie.blogspot.com/2009/07/route-nederland-rechtop-in-de-wind.html)
BeantwoordenVerwijderenZeeuwse bloem ook te koop bij de "Tafel van 18" (Burgemeester Reigerstraat 33, Utrecht)
BeantwoordenVerwijderen