Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 juni 2011

Rijke ridders

Wat doe je terwijl een goede vriendin de uitbundige avondmaaltijd voor je bereidt in haar keuken en jij de gevraagde uien al lang en breed gesnipperd hebt? Dan blader je door één van haar kleurrijke kookboeken, natuurlijk, en probeer je met alle nog functionerende grijze cellen (er was een aperitiefje van goede wijn en die miste zijn uitwerking niet op mijn bodemloze maag) de inhoud van de meest interessante recepten te onthouden. En voordat deze informatie verloren gaat, moet ik aan de bak. Zaterdagmiddag lunchgerecht: "rijke ridders".

Ja, ik heb ook google en nee, daarop wordt met geen woord gerept over de gebakken broodridders. Voor zover ik het uit 't kookboek heb onthouden zijn de zogenaamde rijke ridders dubbeldikke wen- telteefjes met kruidige perenpuree ertussen. Dan zou er ook nog zoiets zijn als arme ridders (jam in plaats van perenmoes) en zelfs berooide ridders (met niets ertussen). Haha. De naam is alvast leuk.

Recept
Schil 1 rijpe peer (Conference) en 1 appel (bv. Jonagold), snijd de klokhuizen eruit en snijd de vruchten in kleine stukjes. Kook deze met 100ml water, ½tl kaneel, een mespunt kruidnagelpoeder en 1el witte basterdsuiker gaar. Pureer het fruit tot moes (laat des- noods nog wat inkoken) en laat afkoelen.
Klop in een diep groot bord 2 eieren los met 100ml melk. Verdeel amandelschaafsel over een tweede diep groot bord. Besmeer drie sneetjes (eventueel ontkorst) oud witbrood met de perenpuree en plaats een tweede sneetje oud witbrood op elke besmeerde snee. Wentel één perenboterham volledig door het eimengsel, bedek met amandelschaafsel en bak de ridder in bruisende roomboter op middelhoog vuur rondom goudbruin en knapperig. Bak op dezelfde manier de andere twee boterhammen bruin. Besprenkel met kristalsuiker en serveer warm.

Wát een goede bestemming voor oud brood. Een zeer geslaagde variatie op het bekende wentelteefjesconcept. Dankzij het fruit vóelt het in ieder geval een stuk gezonder en het is zeker smakelijk. Het amandelschaafsel is een sjieke toevoeging en geeft ook nog meer bite. Met zijn krokante buitenkant en papperige kern (met een lekker 'degig' wentelteefjessmaak) is de rijke ridder een goed vullende lunch. En met marsepein, walnoten of spijs misschien ook wel een héél goed toetje?! Ik wil zéker vaker (smaak)rijke rid- ders!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten