Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 augustus 2007

5-stappen-plan voor "appelbollen"

Lekkere smeuïge appelbollen zijn niet moeilijk te maken en alles wat je er voor nodig hebt is: bladerdeeg, appels (hoeven niet al te rijp te zijn, maar liever niet zulke grote nemen), suiker, kaneel en een beetje losgeklopt ei.

Stap 1: Je hebt voor elke appelbol die je wilt maken natuurlijk één appel en één plakje (diepvries) bladerdeeg nodig. Terwijl het gewenst aantal plakjes bladerdeeg op hun plasticje op het aanrecht liggen te ontdooien, de appels schillen en van het klokhuis ontdoen (met een appelboor).
Stap 2: Een plakje bladerdeeg met de vingers een beetje uittrekken en in de linkerhand nemen (als je rechts bent); plaats in het midden een appel, met de tunnel (waar het klokhuis zat) op het deeg.
Stap 3: Schep de appel vol met een suikerkaneelmengsel. De precieze hoeveelheden voor dit mengsel komen niet zó nauw, maar ik gebruik ongeveer 2el suiker met 1½tl kaneel per appel (een deel van het kaneelpoeder kan natuurlijk vervangen worden door iets 'pittigers', zoals 5spice powder of koekkruiden of kardemom of...)
Stap 4: Vouw met beleid het bladerdeeg om de appel heen, zonder suikermengsel te knoeien of scheuren in het bladerdeeg te veroorzaken. Let op dat de appel volledig in bladerdeeg is ingepakt. Zet de bol in een aluminiumbakje (NIET van papier) en bestrijk rondom met wat losgeklopt ei (en bestrooi licht met suiker).
Stap 5: De appelbollen goudbruin en gaar bakken in 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.

Fijn aan appelbollen is het krokant-luchtige korstje bladerdeeg in combinatie met de sappig-sompige gegaarde appel erin. Maar het állerlekkerst aan appelbollen, vind ik zelf het karamelstroopje (ontstaat zonder enige verdere moeite vanzelf uit appelsap, gesmolten suiker en kaneel) op de bladerdeegbodem (die net wel net niet gare deegbodem).

1 opmerking: