Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 januari 2015

Lemon bars (citroenrepen)

Nieuwjaar! Pyjamahangdag! Met films kijken, fijn op de bank (ja, de hele dag; wat moet je anders met zo'n één januari?!). Tot je spierpijn van het hangen hebt (tegenwoordig is dat een stuk eerder dan jaren geleden, maar dat zeg ik natuurlijk niet hardop). Daar hoort dan van oudsher een indoor picknick bij, wat in mijn geval zoveel wil zeggen als een over-de-top (er is geen andere manier ;) gevulde tafel met lekkers. Wat je dan de hele dag door kunt pakken. Als een soort (toepasselijke) afscheidsknal ('going out with a bang') voordat het gezonde voedsel-en fitnessregime weer begint. En omdat het de dag daarvoor Oudjaar is, kan het buffet twee dagen dienst doen. Joepie! Dan is het opeens geen zondigen, maar genieten ;) Behalve gehaktbörek (en 'gemarineerde mozzarella'), maakte ik ook 'lemon bars'. Naar een recept van Rosanna Pansino (van Nerdy Nummies). Zij maakte het gebak twee keer:
Recept
Meng 115g boter (op kamertemperatuur) met 60g suiker, ¼tl fijn zout en 130g bloem tot het deeg net 'bijeen' begint te komen. En druk dit deeg in een (ingevette) ovenschaal van ongeveer 18,5 x 21 cm. Bak deze korst ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat uit de oven afkoelen tot kamertemperatuur. Klop ondertussen 3 eieren los met 50g bloem, 150g kristalsuiker, 1tl vanille-extract, de fijngeraspte zest van 2 (biologische!) citroenen en 120ml citroensap (3 citroenen; of 2 citroenen en 2 limoenen). Schenk het citroenmengsel op de koekbodem en bak het citroengebak nogmaals 20 minuten in de oven, op 180°C. Of tot de citroenvulling ook in het midden niet meer vloeibaar is. Tijdens het afkoelen (uit de oven in de vorm en dan nog 2 uur in de koelkast) zal de vulling verder opstijven. Ontvorm en snijd in rechthoekjes, blokjes, stukjes...

Nou. Wat ik vooral kan zeggen is dit: zóó makkelijk om te maken. Het is werkelijk slechts een kwestie van meng, duw, bak en dan pers, mix, bak. Hoppa. Het resultaat is een knapperige koekbodem met een volle roomboterige smaak. Boterkoekjessmaak dus; mjam! Daarop is een soort citroengelei gebakken die zo lekker zuurzoet is dat je het gevoel hebt het nog nèt aan te kunnen, maar dan met de smaak van 'lempur'. Dit citroengebak zou nog kunnen worden bestoven met poedersuiker, maar zo op het geheel van een buffet is een zurig iets prima in balans.

De recensie van mijn medestander liegt er ook niet om: "Sowieso komt je eerst al een fijne citrusgeur tegemoet. Dan denk je nog 'oooh, dit gaat héél erg citroen zijn' maar bij de eerste hap word je al meteen door de textuur afgeleid. Stevig, knapperig, smeuïg. En dan opeens komt dat citrusachtige tóch en die smaak blijft lekker lang hangen. Met een licht tintelende sensatie in de mond. Heel prettig."
Deze hoeveelheid citroenrepen was ruim genoeg geweest als klein hapje voor acht personen, maar voor grote één-januari-eters zoals wij was het 'net genoeg' ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten