Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 juni 2013

Route Finland: Café Engel

Helsinki toont zich vooral vanaf het water bijzonder mooi, met de Dom die boven het geheel uittorent als letterlijk en figuurlijk hoog- tepunt. En omdat het aangrenzende Senaatsplein als pronkjuweel van het land en het eigenlijke centrum van de stad geldt, wordt er logischerwijs gestart met het ontdekken van de charmante Finse hoofdstad. 
Langs de gehele noordzijde van het plein loopt een brede trap van graniet, die zich op zonnige dagen zoals vandaag prima als tribune leent. Daarboven verheft zich dan de dominerende, lutherse Dom (Tuomiokirkko); schijnbaar het meest gefotografeerde bouwwerk van het land. Daar loop je natuurlijk naartoe (maar hoef je niet in) en zittend op de trap valt míjn oog op Café Engel (Aleksanterinkatu 26). Thee tan?

Dit café wat met recht een grand café is, is na een grote renovatie in 2011 weer geopend en er worden zowel zoetigheden als hartige hapjes geserveerd (ma-vr 8-22; za 9-22; zo 10-22u). Een 'talon tee' (€3,30) en een punt bananen-chocoladetaart (€7,40) alstublieft. Volgens mijn anwb-gids is deze banaani-suklaakakkua namelijk "legendarisch". Dus de keuze is snel gemaakt. En dat is maar goed ook, want als je van de kaart zou moeten bestellen (omenatorttua ja kermavaahtoa of: porkkanakakkua - varkenspoeptaart?) is het maar afwachten wat je krijgt.. Gelukkig komen hier meer toeristen, spreekt men in Finland fantastisch Engels én is hier een vitrine waarin finlectici de gewenste taart simpelweg kunnen aanwijzen.

De banaanchocoladeverleiding bestaat uit drie lagen erg luchtige cacaobiscuit (met kirsch) waarop lagen verse banaan en (te veel) slagroom, met slierten karamel afgetopt. Het woord "legendarisch" is misschien een beetje overdreven voor de taart, maar de fijnige ambiance binnen is ook wat waard. Een chique tearoom, met een keurige bediening die dan weer behoorlijk 'hard rock hallelujah' is, inclusief de in Finland gebruikelijke tatoeages. Water en koffie zijn hier à volonté voor de zelfpak, maar waarom de thee dan niet?! Natuurlijk is het wat aan de prijs, zoals het meeste in Finland, maar de gelukkigen die een plekje aan het raam bemachtigen, zitten he- lemaal gebakken met een onbetaalbaar uitzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten