Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 juni 2013

Route Finland: Kauppahalli

Zo'n eerste dag in een onbekende stad loop je je voeten volledig aan gort (ik, tenminste), maar één van de beste dingen van zo'n verkenning zijn de onbekende lekkernijen die onderweg gevonden worden. Zo komen we in Helsinki onverwacht uit bij Kauppahalli Saluhall (ma-vr 8-18; za 8-16 en op zomerse zondagen 10-16u). Hoewel, er staat wel 'kauppahalli saluhall' op het gebouw, maar feitelijk heet het Hietalahti Kauppahalli. In het stijlvolle, 110-jaar oude gebouw (anno 1903 dus) is een fijne foodcourt gevestigd met verschillende zogenaamde pop-up stores; 22 in totaal. Trouwens, dit is Finland's eerste organische markthal.

Wij leren het vismeneertje van hadden-we-die-maar-thuis-om-de- hoek Fish Shop E. Erikson, wel het Japanse woord voor coquille, maar hij ons niet het Finse.... De hotate worden desalniettemin gekocht, voor lunchinhetpark. Als ware theeliefhebbers lopen we barista Robert's Coffee straal voorbij, maar aan de andere kant van de markthal (nummer 14 op de kaart) blijkt het schier onmogelijk de lonkende Finse pulla te negeren die als zoete broodjes (wat het ook zijn) verkocht worden. Er is pulla met vanillecustard, met suiker, met amandelkruim, met lingonberries (rode bosbessen) en met gekarameliseerde witte chocolade. Doe mij er daar maar één van, alstublieft.

En zo eet je dan eclectisch Finse lunch: verse coquilles, chocolade-rozijntjes, pulla met lingonberries en de pulla met witte chocolade een 'poro'(rendier)pasteitje én een chocoladereep met een kern van vloeibare salmiakdrop. Haha :). Het rendierhapje is een soort pizzaatje met rijstvulling, waarbij de vleesjes een speksmaak heb- ben, soort van. Een pulla smaakt naar kwarkbrioche en is héérlijk! En die kruimelige verrukkelijke knapperige gekarameliseerde witte chocola: OMG!

Over die met drop gevulde chocoladereep heb ik het hier verder niet.. (maar ik ben fan!) Overigens, deze kauppahalli is nog niet eens de bekendste van Helsinki. Grenzend aan het havenlijke marktplein, Kauppatori, staat de oude markthal Eteläranta. Maar die wordt momenteel gerenoveerd en is dus gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten