Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 juli 2012

Torta de pasa

Het toetje van een aantal dagen geleden was een gevuld broodje, naar een recept (helaas staan alle ingrediënten in 'cupmaten' aangegeven) uit De Zuid-en Midden-Amerikaanse Keuken. 'Torta de pasas' heeft niets met Pasen te maken, maar laat zich vertalen als 'rozijnencake':

Dit cakeje bestaat uit een deeglaag, een vulling van gekaramelli- seerde noten en rozijnen, afgedekt met weer deeg. Daarvoor wordt maïzena met (125ml) water tot een papje geroerd en met 120g suiker op laag vuur ingekookt. Toegevoegd worden dan (140g) rozijnen en (75g) noten. Ahh, behangplaksel... 
Voor het beslag wordt (100g) boter met (net zoveel: 100g) bruine basterdsuiker en (30g) kristalsuiker crèmig geroerd, waarna de (2) eieren, (300g) bloem, wijnsteenzuur, dubbelkoolzure soda en ook (120ml) melk erbij gaan. En vanille. Met dit beslag (het is dus géén gistdeeg, maar zal letterlijk de pan uit rijzen) wordt de bodem van een ingevette springvorm bedekt (nog niet zo gemakkelijk met dit elastische deeg). Daar het rozijnenmengsel op (proberen) uit te spreiden, bedekken met het resterende beslag en afbakken.

Wat een grappig ding komt er uit de vorm. Net een grote paddestoel:
Het toetje blijkt behoorlijk aan de zoete kant, maar heeft ook iets kruidigs (zou dat allemaal komen van dat beetje kaneel dat ik aan het rozijnenmengsel heb toegevoegd, want er zit verder echt niks kruidigs in..). Een gelaagd taartje, zowel in textuur als in smaak: sponsachtige koekcake met een stroperige vulling en knapperige noten. Fijn wel. Die noten blijken een goede tegenhanger van het overige zoet. Het deeg is niet zo luchtig gebakken en een tikkeltje aan de droge kant, maar als je deze 'torta' warm eet en als je van rozijnen houdt, dan is dit een lekker machtig toetje. Net een soort van zoetbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten