Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 november 2011

Speculaascake met Pietendeco

Wij hebben gisteravond Sinterklaas gevierd, compleet met volle buffettafel, en al de hele week had ik zitten broeden op een 'pièce de résistance'. Vrij snel kwam het idee van een speculaascake in mijn hoofd en hoe geinig zou het zijn als ik die tot Zwarte Piet kon omtoveren? Bijzonder geinig, was mijn eigen antwoord. Dus.
Voor de cake gebruik ik mijn recept voor supercake en om er een speculaascake van te maken werden 1,5el koek-en speculaaskrui- den en 1tl vanille-essence toegevoegd. De melk (250g: pan op een weegschaal en melk inschenken) bracht ik met twee kaneelpijpen, drie steranijs, wat pimentkorrels, een paar kardemompeulen, een gedroogd chilipepertje en een stuk geschilde verse gember, tegen de kook aan. De melk mocht vervolgens afkoelen zodat de smaken van de specerijen er optimaal in konden trekken. Volgens recept werd deze gezeefde melk, om en om met de bloem, aan het beslag toegevoegd. Een hoofd is natuurlijk rond en dus gebruikte ik een metalen kom als bakvorm. Van het deeg bleek nog genoeg over voor zes cakejes.

's Ochtends, op weg terug van de kapper, heb ik bij 'n Jamin bruin rolfondant opgepikt (250g €2,29). Ze hadden daar ook marsepein (250g €2,79) maar de 'knutselmarsepein' van de Hema (rood, geel en wit €2,50) en de goedkopere gekleurde marsepein bij de Xenos (250g €1,99) hadden mijn voorkeur. Bij de V&D ligt nu eventueel ook marsepein en rolfondant te koop.
Rolfondant is, ondanks de naam, even doorwerken om mooi uit te rollen, maar een cake laat zich simpel met het suikergoed bekle- den (plakken met water).

Met een muts van marsepein, oren, neus en een mond ontstond gaandeweg mijn Zoete Piet. Veertje, oorbellen. En zwarte krullen van botercrème (met levensmiddelkleurstof). Hihi. Ik vind hem leuk! En lekker was Piet ook:

En deze kleine pietencakejes vind ik óók leuk:

Van hetzelfde laken een pak. Mét een Sint natuurlijk, want anders wordt het geen echte pakjesavond (ookal is het dan een beetje een kaboutersint met zijn puntmutsmijter).

2 opmerkingen:

  1. Supermooie Pietentaart en ook de kleintjes zijn erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk!! En zo goed geknutseld! Mijn hoofd wil ook altijd dat soort dingen maar mijn handen zien dat toch net altijd even anders. Goed hoor.

    BeantwoordenVerwijderen