Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 november 2011

Bisschopswijn

In deze tijd van Nederland's best bekende bisschop, Sint Nicolaas, kan de wind lelijk om het huis guren. Nu is dat momenteel niet zo, maar om toch de handen en harten op te warmen, leek het me wel leuk om oudhollandse bisschopswijn te maken. Een recept daar- voor vond ik in dit 'winterboek'.

De warme wijndrank doet mij, logischerwijs, sterk denken aan glühwein. Ook voor bisschopswijn wordt rode wijn opgewarmd (i.e. níet gekookt) met een pijpkaneel, (bruine basterd)suiker en citrusvruchten waar (per stuk tien) kruidnagelen in zijn gestoken. Volgens internet bevat bisschopswijn enkel sinaasappel, maar dit recept vroeg ook om een citroen. Ik gebruikte biologische vruch- ten,

maar tóch smaakte de wijn bitter naar citrusschil. En ondanks de 2el basterdsuiker vond ik het eigenlijk niet zo lekker. Want bitter, en mijns inziens niet kruidig genoeg. Maar het idee was leuk.

2 opmerkingen:

 1. Ik ken het recept van mijn vader, hij maakte het altijd met oud & nieuw, en maak het tegenwoordig met Sinterklaas, Midwinter én oudjaarsavond:
  1 fles rode wijn
  1 fles bessenwijn (bijna niet meer te krijgen, Pikeurtje is ook lekker)
  100 gram suiker
  1 sinaasappel
  20 kruidnagelen
  Een paar stukjes pijpkaneel
  Giet de 2 flessen wijn in een grote pan. Was de sinaasappel, steek er de kruidnagelen en een paar stukjes pijpkaneel in en doe hem in de wijn. Sluit de pan af met een goed passende deksel en verwarm de vloeistof langzaam op een zacht vuur (denk: sudderplaatje!). Laat de wijn minimaal een uur trekken, voeg er de suiker bij en schenk zo warm mogelijk.

  Deze smaakt vast beter!
  Enjoy ;)
  Renée

  BeantwoordenVerwijderen