Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 november 2011

Slemp

slemp m (slempte, heb geslempt) brasserij; bepaalde melkdrank; slemperij; slijmerige klei; ineenvloeien van de grond bij veel regen als gevolg van te geringe binding tussen de gronddeeltjes; plaats in Amerika slempen brassen slemppartij braspartij

Maar oudhollandse warme, gekruide melkdrank dus; toen ook wel driekruidendrank genoemd. In de Lagere Landen was deze warme melk voor koude dagen zeer populair voor de komst van koffie en thee. Slemp werd daarnaast ook wel gedronken om braakneigingen te onderdrukken.

Voeg voor slemp een stukje foelie, vier (of 8) kruidnagels, enkele saffraandraadjes, een pijpkaneel (plus evt. enkele steranijssterren en pimentkorrels) en suiker naar smaak toe aan 1l melk. Breng de melk tegen de kook aan en laat afkoelen. Binden met maïzena en zeven.

Zo lekker kruidig dat het niet eens meer naar melk smaakt. Ik houd niet zo van melk (behalve dan met rice krispies), maar zie mij die slemp naar binnen slempen. Heerlijk! Serveren met lepeltje (als wapen tegen het vormend vel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten