Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 oktober 2011

Vogelnestjes

"Almanzo goot de dikke room over de gebakken appels, die in de luchtige korst genesteld zaten. Het stroperige, bruine sap krulde om de roomranden heen. Almanzo nam zijn lepel en at alles op."
Vanaf pagina 125 in Het Kleine Huis Kookboek staat een recept voor vogelnestjes beschreven, en zoals het beschreven staat lust ik ze ook wel:

Geschilde appels zonder klokhuis worden in de oven gebakken. Ín de appels een mengsel van bruine basterdsuiker en nootmuskaat en eromheen een dik luchtig beslag. Dit beslag wordt gemaakt met de eidooiers van gesplitste eieren, waarna de eiwitten stijf worden opgeklopt en luchtig door het beslag worden gespateld. De bruine suiker smelt in de oven tot stroperig bruine karamel en alles wat dit appeltoetje dan nog nodig heeft is lobbig opgeklopte, kruidige slagroom met 5spice en nootmuskaat.

Tip van de beginner: kleine appeltjes in een hoge ovenschaal volle- dig bedekken met beslag (om uitdroging te voorkomen). Een restje beslag laat zich prima verwerken tot luchtige pannenkoeken voor het ontbijt (met hazelnootpasta en banaan of peer).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten