Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 oktober 2011

Hanze Kookboek

Wie kringloopt, die heeft wat. Of tenminste, wie wel eens door een kringloopwinkel neust, heeft grote kans bij tijd en wijle een parel te vinden. Met in het achterhoofd natuurlijk dat 'schoonheid in 't oog van de behouder is'. Zo kocht ik pas geleden een heus hanzekook- boek in een goed-gesorteerde Foenix te Apeldoorn (€2):

Het betreft een bundeling recepten, die anno 1990 voor de tweede lustrumviering van het Hanzeverbond door de stad Deventer (en Zutphen) is samengesteld. Daartoe werden tachtig hanzesteden aangeschreven, van Nederland via Duitsland tot Polen en Sovjet Unie, met de vraag een recept op te sturen dat specifiek dan wel typerend voor die stad is. Waardoor dit boek (20x28cm, zachte omslag) meer dan driehonderd gerechten bevat die stuk voor stuk een prachtig tijdsbeeld geven. Zij het oud of nieuw.

Zoals "rattenstaarten" uit Hamelen, Harderwijkse visserstroost, gouverneursgehakt uit Hattem, vliersoep en Lübecker gekruide ham. Gebak, vleesgerechten, dranken; wie enigszins door de tekst heen kan lezen en het gemis aan foto's en plaatjes kan overzien, ontdekt een schat aan informatie over ons (regionaal) culinair verleden. En dàt is kaas naar mijn vuistje!

1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen en zeer herkenbaar! In kringloopwinkels loop ik ook altijd direct naar de boekenafdeling en ik heb er al vele schitterende kook- en bakboeken gevonden.
    Geniet van je verworven schat! :)

    BeantwoordenVerwijderen