Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 oktober 2011

Hoestdrank

Snif, snotter, kuch. Een virus heeft zich wellustig in mijn neus en keel genesteld en veroorzaakt daar allerlei ongewenste stomme herfstkwalen. Zakdoekjes zijn even niet aan te slepen en ik hoest als een 70+er die te veel Belinda mentholsigaretjes gerookt heeft. Van alle kanten krijg ik goede tips. Mijn moeder zweert bij een gesneden ui op het nachtkastje. Ik moet stomen (met Dampo). Ik zou een rauw ei met een flinke scheut alcohol moeten opdrinken. Allemaal goede huis-tuin-en-keuken middeltjes waar ik op eigen initiatief best een zelfgemaakte hoestdrank aan toe kan voegen.

Het recept is afkomstig uit het pas aangeschafte Hanzekookboek. Mijn oog viel er al op tijdens het eerste doorbladeren, maar toen kon ik nog niet bevroeden dat ik amper twee weken later al een doel voor de hoestdrank zou hebben. Op zich is dit niet moeilijk te maken: 250g uienringen met 40g honing (of wat meer) en 200g bruine basterdsuiker (of wat minder indien meer honing) in een halve liter water bijna 3 uur laten sudderen.

Uien? Hè nee, jakkes! Met enig angst en beven neem ik, na zeven, mijn eerste slok. Maar mmmjam! Dit is heerlijk. Kandijsiroop met honing nasmaak en ergens héél in de verte de smaak van gezoete uien. Hopelijk is al het goede van die uien ook nog in de drank op- genomen. Zo is ziek zijn bijna niet erg..

(update 04-12-2011)
In de koelkast toch meer dan vier weken goed houdbaar!

3 opmerkingen:

  1. Eeen ding dat hoest stopt(ook al zeggen ze dat het goed is om te hoesten als je ziek bent)..is aangebrande suiker en dan water eroverheen.Sterk spul.Ik meestal drink gember tee :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk recept. Ik hoop wel dat het nog lang duurt voordat ik het nodig heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien is het beter om gewoon hoestdrank te kopen. Dat gebruik ik altijd en helpt toch het beste.

    BeantwoordenVerwijderen