Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 september 2008

Kaas-maïs-lepelbrood

Een klassiek bijgerecht uit de Amerikaanse keuken van de Zuidelijke staten, waarmee ik Ms Martha Stewart in de weer zag op Vitaya (B). En met haar spraakwaterval van "You're family will love you even more when you make this" en "This is just a recipe everyone should try" had ze mij al snel overtuigd om het ook te maken. En natuurlijk omdat de kasten hier leeg móeten (en leeg moeten zíjn eind oktober): cheddar corn spoon bread als vullende lunch.
.
Recept
De oven voorverwarmen op 200°C en ondertussen een vuurvaste vorm of glazen schaal beboteren en met bakpapier bekleden. Op middelhoog vuur 1el boter met 0,5l melk verwarmen tot de melk nèt van de kook af is. Ondertussen 4 eieren splitsen.
In gedeeltes 100g fijn maïsmeel door de melk roeren en zachtjes laten 'bakken' tot een dikke papa ontstaat. Hier dan 200g (verse) maïskorrels, 100g fijngeraspte (oude) kaas en cayennepeper naar smaak doorheen roeren. De maïspudding van het vuur af nemen en terzijde zetten. De eiwitten met een snufje zout stijfkloppen. Dan één voor één de (4) eierdooiers door de maïspudding mengen tot een homogene massa. Het eiwit er voorzichtig doorheen spatelen en het deeg in de ovenschaal overdoen. Bak het maïs'brood' 10 minuten en schakel dan de oventemperatuur terug naar 190°C. Bak nog minstens een half uur tot een goudbruine korst is ontstaan en het brood relatief droog oogt. Serveren met tabasco (of komkommersalade, in ons geval).

2 opmerkingen:

  1. Je vertelt niet of het lekker was.....of zegt dat al voldoende?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, wel lekkerig. Niet fántástisch, maar gewoon, vullende lunch. Koud minder smaakvol...

    BeantwoordenVerwijderen