Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 juni 2008

Route Nederland: Hulstener Java bier (e.a.)

Wanneer er zoveel voetbal op tv is en je woont in België, dan zal het er waarschijnlijk op neerkomen dat er een aantal Belgen gaan afkomen om 'de wedstrijd' mee te kijken. Met uiteraard oranje snacks, zoals dat dan hoort (zeer tot verbazing van onze gasten, die vonden dat er een foto van moest worden gemaakt - jongens, way ahead of ya). De voetbalvriendjes van mijn lief zaten dus bij ons op de bank en mijn vriend had verzonnen dat er voor die gelegenheid Néderlands bier moest zijn. Hij zou waarschijnlijk naar Amsterdam zijn gegaan om biertjes van Brouwerij 't IJ te kopen, enkel om te bewijzen dat ook Neder- landers (lees: Hollanders?!) bier kunnen brouwen - want daar zijn nogal eens verhitte discussies over...
Gelukkig was de afreis naar de hoofdstedelijke bierleverancier niet nodig, omdat Hulst praktisch 'om de hoek' ligt. En Hulst pronkt met zijn eigen brouwerij. Geheel terecht, overigens. Want wát waren, na de eerste slok, de woorden van verraste voetbal- kornuiten? "Dát is lekker bier!"
Stadsbrouwerij "De Halve Maan" (Abs- daalseweg 2, Hulst) brouwt sinds 1821 Hulstener Monnikenbier en vanaf 1908 Java. Later komen daar nog diverse andere bieren bij, met welklinkende namen als: Lazarus, Dobbele Java, Zondebok, Grof Geschut en Zeeuwsche Witte. Van 1968 tot 1989 is de brouwerij gesloten, maar gelukkig voor ons wordt tegenwoordig weer volop bier gemaakt (en 6 juli is er zelfs een speciaal bierfestival!).
Het bier van DeHalveMaan is bij lokale supermarkten te koop. Bv bij de AlbertHeijn (Overdamstraat 15, Hulst, en dus níet de AH in Terneuzen): een kratje Java kost €9,95 (statiegeld €3,90) en een kratje DobbeleJava gaat voor €10,95 (€1,90 statiegeld) langs de kassa. En ook de andere bieren liggen hier in het schap. Maar helaas, ik spreek met recht van een kratJE, want er zitten maar 12 flesjes in. Beetje aan de prijzige kant dus, maar er wordt uiteraard voor handwerkkwa- liteit betaald en zoals gezegd, het is het wáárd!

En als je dan tòch in Hulst bent (pittoresk mooi vestingstadje, overigens, met veel groen en weiland eromheen), moet je eigenlijk ook even langsgaan bij het HollandHuis en de verswinkel van Marlou Segers, beide in de hoofdwinkelstraat (=Gentsestraat). Bij mw. Segers is bijvoorbeeld een écht stuk authentieke sukade te vinden en het supermarktje van het HollandHuis is er nog zo één van de oude stempel, zoals je die in de jaren '80 op grotere campings langs de kust tegenkwam. Inclusief vriendelijke, oudere uitbater.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten