Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 december 2014

Sinaasappeltaartje (met sinaasappelbanketbakkersroom)

Oehoe. Nou heeft Rudolph (van Veen) toch wel iets heel interessants in elkaar gebakken (anno juni 2014); een sinaasappeltaart met een vulling van banketbakkersroom. Waarbij dat laatste niet is gemaakt met melk, zoals je zou verwachten, maar met sinaasappelsap. 'Gele room' indeed. Kan dat dan? Ja, schijnbaar. En eigenlijk wel logisch soort van: vocht is vocht. Wat slim dan. Ik móet het ook proberen...

Het suikerdeeg (pâte sucrée) is alvast goed uitrolbaar en lekker zoetig met een volle botersmaak. Met de halve hoeveelheid van dit deeg weet ik twee (kleine) springvormen (van 20cm) te bekleden. De rest gaat de diepvries in.

Recept
Meng 100g koude boter met 100g poedersuiker, 250g bloem, wat zout en 1 ei. En kneed dit tot een soepel suikerdeeg. Verpak het deeg (plat) in plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten. Rol uit en be- kleed een ingevette bakvorm met het deeg.

Voor de sinaasappelbanketbakkersroom neem ik anderhalf keer de voorgeschreven hoeveelheid. En dan blijkt sinaasappelsap héél anders te koken dan melk. Daar waar melk langzaam opkomt en dan opeens overkookt (wat je met een alziend oog prima kan voorkomen), blijkt sinaasappelsap helemaal los te gaan bij hogere temperaturen. En als ik het deksel voor de pan tevoorschijn heb getoverd, zit mijn gasfornuis al helemaal onder. Grrr. Maar de 'gele room' laat zich verder eenvoudig in elkaar flansen en in de vorm is het dan: deeg / paneermeel / snappel- partjes / sinaasappelbanketbakkersroom.

Uit de oven is de taart (in het midden) een beetje 'wobbelig'. Maar dat stijft gelukkig bij afkoelen nog op. De gebakken pudding is meer een banketbakkersroom geworden; daarvoor was het toch meer een soort sinaasappelvla ;) De toefjes meringue schuim blijken (in esthetisch opzicht) nodig, omdat de sinaasappelvulling inzakt.

Maar de meringue bovenop de taart is vreemd genoeg overheersend, ook al geeft het tevens iets schuimigs luchtigs. Slagroom zou qua smaak beter zijn geweest; een paar toefjes slagroom dan. Van deze fruittaart is de deegbodem het lekkerst en dat is dan ook het recept om te bewaren (zie boven)! Tip van de dag is nog steeds dat je ook banketbakkersroom met een andere vloeistof kunt maken. De volgende keer dus even mijn creativiteit aan het werk zetten! Die paar pistachenootjes er bovenop geven ook nog wat smaak. Een op zich best lekkere taart, maar mij te fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten