Stelselmatig rommelmarkten en kringloopwinkels afstruinen, heeft de afgelopen jaren een volle boekenkast met interessante kook-(en bak)boeken opgeleverd. Wat fijn is. Zo zeer zelfs, dat ik dergelijke tweedehands verkooppunten tegenwoordig maar liever mijd. Er zal grondig uitgemest moeten worden, voordat er weer ruimte is voor nieuwe aanwinsten. En bovendien zal ik toch echt eerst eens flink uit de reeds aanwezige boeken moeten koken (en/of bakken); want wat heb je anders aan al die informatie?
Deze 'De 100 beste recepten uit de hele wereld - Bakken' kostte me ooit blijkbaar €2 en dit boek heeft precies de opbouw die ik prettig vind. Een duidelijke inhoudsopgave, ingedeeld naar de diverse landen van waaruit de receptuur afkomstig is (of zou zijn). Dan een aantal basisrecepten voor deeg en decoratie. Met daarna bladzijde voor bladzijde onconventioneel gebak.
Elk recept begint met een korte inleiding ("De originele vorm van de Paris Brest is te danken aan de fantasie van banketbakker Ruffel van Pâtisserie Millet uit Parijs. Hij was zo nauw met de wielersport verbonden dat hij gebak ontwierp in de vorm van een opgepompte fietsband en deze opdroeg aan de wielerwedstrijd Parijs-Brest"). De veelal anekdotische inleiding wordt gevolgd door een uitgebreide ingrediëntenlijst met daarna een stap-voor-stap beschrijving van de bereiding. De pagina's worden opgeleukt door kleurenfoto's van zowel het eindresultaat als soms de tussentijdse stappen. En het zijn vooral deze plaatjes (en de welklinkende namen als 'datschi', 'shebbakia', 'kleckertaart', 'Spaanse vanilletaart', 'malakoffgebak' en 'biskottentaart') die tot bakken aanzetten. Ookal is het boek al bijna twintig jaar oud (anno 1995), het lijkt nauwelijks verouderd. Wat al heel wat wil zeggen.
Het boek is door uitgeverij Deltas vertaald uit het oorspronkelijke Duits.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten