Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 oktober 2013

Cape Cod Oatmeal cookies

Star Wars Filmmarathon! Niet bij mij thuis dit keer, dus ik zal het culinair-over-de-top-gaan uit handen moeten geven (wat nog niet zo makkelijk blijkt als ik doe voorkomen). Als de discussie over de filmvolgorde eenmaal is geslecht (beginnen met Episodes IV,V,VI; of Episodes I,II en III eerst?) maak ik op verzoek van de gastheer (lees: na herhaalde smeekbedes van mijn kant ook iets te bakken) zijn eigen oma's chocolate chipped oatmeal cookies, met rozijnen. Hoewel ik, terwijl ik dit opschrijf,  me bedenk dat die chocolade niet in de koekjes zat; maar het stond ook niet in het mij toegezon- den recept..

Recept
Klop 350g boter met 350g (witte basterd)suiker licht en crèmig. Voeg 2 eieren en 45g stroop (van origine: melasse) toe en klop door elkaar. Vermeng in een andere kom 380g gezeefde bloem met 1tl bakpoeder en 1tl dubbelkoolzure soda. Meet 120ml melk af. Meng eenderde van het bloemmengsel door het botermengsel, dan eenderde van de melk, eenderde van het bloemmengsel, een- derde van de melk, de laatste bloem en tenslotte de laatste melk. Voeg ½tl vanille-extract, 300g havervlokken en 300g geweekte en uitgelekte rozijnen toe. Schep (met twee lepels of een ijsschep) bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C tot ze goudbruin zijn.

Ik vind het deeg een beetje te zoet (maar de koekjes zelf blijken dat niet te zijn). En te laat bedenk ik me dat ik ook een opengesneden vanillestokje in de melk had kunnen koken (de melk dan wel eerst netjes tot kamertemperatuur laten afkoelen - en het vanillestokje verwijderen :). In plaats van alleen maar rozijnen, vervang ik de helft door gedroogde cranberry's. Quick thinking, want het zuurtje van de bessen blijkt een fijn contrast te geven aan de verder zoete smaak. De eerste bakplaat met (9) koekjes die ik met de ijstang had geschept, zijn van een nogal uit de kluiten gewassen formaat. Dus worden van het resterende deeg in vier platen, koekjes gebakken van een handzamere afmeting. Resultaat: een hele schoenendoos vol korrelige haverkoekjes die heerlijk naar roomboter geuren.

De bruin gebakken koekjes worden uit de oven nog harder, maar hebben na een paar uur al hun knapperigheid verloren; het zijn zachtsmeuïge koeken. Op een papieren ondergrond laten ze hun vette sporen achter, maar dat belooft alleen maar veel goeds qua smaak. Stukjes (hazel)noot (en 'chocolate chips' dus) hadden niet misstaan in dit koekje, die nog het meest proeft als een 'koekreep' of quasi mueslireep. Zo één als je van bijvoorbeeld Liga in het schap vindt. En zo maak je met misschien nog wat toevoegingen (stukjes appel, noot, gedroogd fruit, chocolade) je eigen (laten we zeggen) 'verantwoorde' tussendoortje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten