Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 januari 2011

Ham-spinazielasagne

Ik blijf me er maar steeds over verbazen hoe snel je een lasagne in elkaar hebt gezet. Natuurlijk moet het ding daarna ellenlang (45-60 minuten) de oven in, dus voor een snelle maaltijd is het niet zo geschikt, maar met alle ingrediënten in huis en twee of drie grote ovenschalen kun je toch heel redelijk in-het-vooruit koken.

Koop: (groene) lasagnebladen, bollen mozzarella, ham en/of spekjes (of maak een gehaktsaus: authentieke ragù of gewoon door gehakt rul te bakken en hier een potje gekruide tomatensaus aan toe te voegen), véél groente (verse spinazie, courgettes, (cherry)tomaten, broccoli,... of gebruik restjes uit de voorraad cq. koelkast), verse kruiden naar keus en véél geraspte kaas. Maak: een pan béchamelsaus, bij voorkeur gemaakt met (goede) bouillon; is de saus qua zout op smaak, dan heeft de lasagne verder niet zoveel afkruiding meer nodig. En dan een lasagne bouwen: beetje saus, groente, vlees, pasta, saus, kaas, groente, pasta, etc.. Het is net Lego; je kan maken wat je zelf wilt, als je maar eindigt met béchamelsaus en kaas en zorgt dat de verschillende dunne lagen elkaar netjes afwisselen. In plaats van lasagnebladen kun uiteraard naar eigen inzicht gevarieerd worden met bijvoorbeeld sperziebonen, plakken rode biet of naast elkaar geschikte slierten (ongekookte) spaghetti. En bij voldoende béchamelsaus, bouw je zo nóg een lasagne (of twee).

De lasagne van vanavond bestaat in ieder geval uit veel spinazie, met sjalotjes, ham en kazige béchamelsaus. De middenlaag wordt gevormd door plakken mozzarella, wat een goede manier is om de lasagne meer body en smeuïgheid te geven, zonder overheersende kaassmaak. Zéker een half uur de voorverwarmde oven (175 graden Celsius) in tot de bovenkant bruin gebakken is en de saus borrelt. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten