Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 november 2010

Witte eierkoeken

De wat?! Wítte eierkoeken? Sorry, wàt?! Ze liggen per vier in het vak bij Jumbo, naast de bakkerspepernoten en de verse broden, en kosten €2,39. De geur ervan doet denken aan kokosmakronen en de onderkant ziet eruit als ouwel (maar is dat niet). Het zijn lekker knaaïerige eierkoeken die zéker naar eieren smaken maar verder volledig aan luchtige bitterkoeken doen denken (maar dan zonder de bittere amandelsmaak)!

(update 29-11-2010)
Deze witte eierkoek (en -koekjes) ligt in Groningen in de bakkerijen als 'pleverkoek' (of 'pleverkouk').

15 opmerkingen:

 1. Wat betekent knaaïerig? Alleen daarom al betreur ik dat ik geen Jumbo in de buurt heb, dan zou ik het kunnen ervaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is knaaïerig geen ABN? Ach nee, dat zal ook wel niet. Hoe leg ik het uit? 'Knaaïerig' ligt voor mij ergens tussen smeuïg en taai in, zoals bitterkoekjes waar je op zit te kauwen knaaïerig zijn. Of knaaïerig als brownies, natte keek... Maar ik heb het maar eens aan mijn moeder gevraagd (die uit de Achterhoek komt)en volgens haar is te vochtig (brood)deeg 'knaaïerig' (of schrijf je 'knajerig'?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze koeken zijn echt te lekker, ben er helemaal aan verslaafd. In Eindhoven zijn ze ook bij de Emté te koop. Wel duur zijn ze hoor, dat is wel jammer. Maar ik blijf ze kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jongens, ze zijn zó makkelijk te maken, en het kost helemaal niets!


  2 middelgrote eieren
  200 gram suiker
  180 gram bloem

  Verwarm de oven tot 160 graden.
  Doe de suiker en de eieren in een mengkom en
  mix dit 10 minuten op een hoge stand van de mixer tot een dikke vla.
  Zeef de bloem en voeg die toe aan de gele massa.
  Maak cirkels op het bakpapier of op de bakplaat.
  Laat de eierkoken niet te bruin worden. Plaats ze daarom ook laag in de oven.
  Laat de oven niet te heet worden. Verbranden is zo gebeurd.
  Schuif de bakplaat in de oven en draai hem na 7 minuten om.
  Bak ze ongeveer in 15 min gaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit recept is een recept voor gewone eierkoeken! het gaat juist om dat witte glazuurlaagje dat ze extra, eh, knajerig maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit recept is geen gewone eierkoek, maar de lekkere Tilburgse witte eierkoek!!

  Heeeeerlijk zijn ze en zo simpel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat witte laagje is geen glazuur, het ontstaat vanzelf tijdens het bakken. Op een of andere manier zakt het meel in het beslag wat naar beneden en komt het ei omhoog. Omdat daar heel veel duiker in zit, wordt het een hard laagje. Kijk bijvoorbeeld ook maar eens op
  http://www.receptengerechten.nl/koekengebak/Witte_Eierkoeken.html,
  daar staat hetzelfde recept maar dan met een foto. Dat recept hebt ik ook al een paar keer gebruikt en het klopt precies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. duiker is suiker, natuurlijk ;)

   Verwijderen
  2. Mag ik vragen wat voor bloem je gebruikt?? En spatel je de bloem er doorheen of mix je dat nog even? Ik had vandaag zeeuwse bloem gebruikt en dat heb ik door het beslag gespateld, ze waren heel erg lekker, maar niet mooi glad van boven en ze hadden ook niet net als bij macarons zo'n "voetje" Dus de smaak was goed, maar ze zagen er niet mooi uit :-(

   Verwijderen
 9. Ik heb het recept ook gebruikt, ze waren erg lekker en ze hadden het mooie krokante korstje, maar ze waren niet mooi glad zoals ze behoren te zijn. Ik had nu zeeuwse bloem gebruikt en het met de hand door het ei mengsel geschept. Volgende keer maar eens proberen met gewone bloem en dan mixen misschien. Smaak was goed, maar het uiterlijk niet. Maar hoe ik ze mooi moet krijgen???

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De bakker waar ik werkte verwarmde het eimengsel tot 60gr C voor het opkloppen. Voor ze de oven in gaan moeten ze eerst nog een uurtje drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel het ei/suiker mengsel al roerend verwarmen.

   Verwijderen
 11. Eindelijk!! Het recept voor pleverkoeken. Ik be zooo blij nu. Vooral met wat je schreef over de bakker waar je werkte ruurdjo. Ik at die koeken zo graag toen ik in Sneek woonde. Laaaang geleden. Nu kan ik ze zelf proberen te maken. En zo simpel. Gewėldig! Hartelijk bedankt hoor. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. kun je de eierkoeken ook maken met minder suiker? of een suikervervanger?

  BeantwoordenVerwijderen