Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 november 2010

Route NL: Weduwe Joustra Beerenburg

"When in Sneek, do as the Snekers". En als ìk een Sneker was, dan zou ik menig vrij uurtje bij Weduwe Joustra Beerenburg op de bo- venverdieping te vinden zijn... Waarom? Nou,

In 1645 begon Hendrik Beerenburg in Amsterdam een groothan- del in kruiden. De schippers van de skûtjes, die met ladingen mest naar de bollenstreek voeren, kochten deze 'maagkruiden' en lieten ze trekken op jenever of brandewijn. Het aftreksel kreeg de naam 'Beerenburg' en werd gebruikt als medicijn. Herbergiers zagen ook wel heil in het kruidenbitter en zo werd het weldadige drankje in Friesland een regelrechte regionale hit.
Ruim twee eeuwen later, in 1864, start weduwe Anjette Joustra in Sneek aan het Kleinzand (nr. 32, waar de winkel nog altijd staat!) met het maken van Beerenburg. Haar man is onlangs jong komen te overlijden en zij is met vier kinderen achtergebleven. Het voor haar samengestelde kruidenpakket trekt zij vier weken op zachte jenever en zo wordt het tot op de dag van vandaag, op dezelfde plek (achter de winkel) gedaan. Nu door haar achterachterachter- kleindochter; dat zijn zes generaties onafhankelijke vrouwen!

'Tuurlijk. De winkel is prachtig. Achter de kassa een hoge toog vol flessen likeur en overige alcoholdistillaten. Een kruikje klassieke Beerenburg verlaat voor €12,90 de winkel (en dan heb je de áller- grootste) en verder koop je hier 'Beerinnenburg', jonge jenever, speculaas-of cranberrylikeur (vanaf €5) en 'Hollands genoegen'. Allemaal van eigen makelij! Maar welke te kiezen?? Of we anders even willen proeven? Boven de winkel is een museumpje ingericht en daar zouden ook wat open flessen staan. En dát willen we na- tuurlijk wel!

De houten deur naar boven wordt opengehouden en dan zijn we alleen op de bovenverdieping. Met rechts van de trap een extra lange tafel met daarop veel, héél veel geopende flessen. Als ik zeg een stuk of vijftig, overdrijf ik waarachtig niet. In ruil voor dit heerlijks mag je een bijdrage in de pot stoppen. Links van de trap is de opkamer, waar je kunt zitten en nóg meer kunt drinken. Jee. Hallo! Gaaf!! En maar goed ook, want mijn smaakpapillen blijken 'Hollands genoegen' (koffielikeur) en de speculaaslikeur bij vérre te prefereren boven het klassieke kruidenbitter. Hoezo aanrader?!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten