Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

09 juni 2010

Jamie's tomato salad 'mothership recipe'

Versgeplukte, prachtige veelsoortige tomaatjes uit de tuin (met een kleine aanvulling uit de toko) krijgen voor het Foodblogevent van de maand juni, zoals georganiseerd door Lizet van Mededelin- gen van Land en Tuinbouw, de Jamie Oliver behandeling. Omdat Jamie, in al zijn pretentie, begrijpt hoe je de volle smaak van zulke mooie tomaten optimaal tot z'n recht kan laten komen. Met niet al te veel poespas. Maar wél met een echte Jamie titel (link).

Recept
Snijd verse, grondig gewassen tomaten in grove stukken en ver- meng in een vergiet met 1 tot 1,5el grof zeezout en wat gemalen peper. Hussel zout en tomaten door elkaar en laat de vruchten 15 minuten dehydrateren (waardoor de smaak veel geconcentreer- der zal worden). Het meeste vocht laten weglopen.
De tomaatjes in een schaal vermengen met 1el (gedroogde) en fijngehakte oregano; naar eigen inzicht en smaak (3 delen) olijf- olie van goede kwaliteit (tot de tomaten een dunne oliecoating hebben) en (1 deel) balsamico-of rode wijnazijn; een fijngehakt rood chilipepertje (zaadlijsten verwijderd) en 1 teen geraspte knoflook. That's it!

Nou ja, dat is niet helemààl it; want behalve een lekkere tomaten- salade is dit óók een erg goede basis voor bijvoorbeeld pastasaus, tomatensalsa of andere illustere tomatengerechten, zoals Jamie's "death row meal"....

4 opmerkingen:

 1. Klinkt heerlijk! Jammer genoeg geen tuin of plaats voor tomatenplantjes... Hopelijk vind ik er lekker verse bij de groentenwinkel om dit receptje eens uit te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eén plantje in een potje kan al een hóóp opleveren, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Smaakt het niet heel erg zout? Of verdwijnt het zout met het vocht dat je weggiet?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het met het zout nog wel meevallen, inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen