Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

01 maart 2010

Sûkerbôle

"Sûkerbôle is in bôlesoart wêryn sûker mei bakt wurdt. De bôle is it meast bekend as Fryske sûkerbôle, mar ek yn oare dielen fan it lân wurdt sûkerbôle bakt; lykas yn Limburch en Noard-Brabân (klont- jesmik). It ferskil tusken de soarten is dat yn de Fryske sûkerbôle mear sûker sit (40%) tsjin 25% sûker ut de Noardbrabânske ferzje. Ek sit yn de Fryske sûkerbôle kaniel." (vertaling en recept)

Gelukkig heb ik dit kookboek met traditioneel Friese gerechten om mij aan het juiste recept voor suikerbrood te helpen. Daarbij zijn verse gist en greinsuiker in huis aanwezig, dus we zijn vertrokken:

Ik volg het recept, maar pas de tips van Richelle toe: na de eerste rijstijd wordt het deeg voorzichtig tot een lap uitgedrukt en daar strooi ik de kaneel en greinsuiker (en gekonfijte papayablokjes) overheen. De lap wordt opgerold en in de vorm met rust gelaten voor de tweede rijs. In ieder geval zorgen alle voorzorgsmaatre- gelen er alvast voor dat het brood in de hete oven vervolgens tot ongekende hoogte stijgt en dat is altijd al een leuk gezicht (en een hoopvol teken)!

Een brood als dit is natuurlijk het lekkerst als het nog warm is. En dus eten het lief en ik op zondagmiddag sneetjes warm sûkerbôle met een dun laagje roomboter. "Ljekker, hjøør."

2 opmerkingen:

  1. Hola, leuk dat je wat had aan mijn tips! Het water loopt me in de mond, ik denk dat er hier ook snel weer eens een suikerbroodje op tafel moet komen!
    Ook erg lekker bij suikerbrood is trouwens een scheut gembersiroop toevoegen aan de ingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oeps, niet goed gelezen: er stond al gembernat in het recept!

    BeantwoordenVerwijderen