Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 februari 2010

Gevuld maïsbrood

Het is wel niet helemaal het hooggerezen luchtige maïsbrood met zacht kruim en knapperige korst geworden, dat ik 's ochtends voor ogen zag; maar ik ben dan ook (nog?) slechts een beginnend gist- deegbegrijper en er zal nog heel wat oefening nodig zijn voordat mijn eigen broden de gekochte alternatieven naar de kroon zullen steken. Bovendien heb ik het nijpende gevoel dat zonder brood- verbeteraar het thuisgebakken brood nóóit langdurig lekker zal zijn. Vers uit de oven en nog een beetje warm is het allemaal even heerlijk, maar eenmaal afgekoeld na een paar uur overheerst een compacte gistsmaak en wordt het brood in rap tempo droger en droger.
Dít brood echter, een goudbruin maïsbrood met korrelige gries- korst en vulling van maïskorrels, zonnebloempitten, lijnzaad en ringetjes verse bosui, is in beginsel een heel goed idee (héérlijk met gerookte zalm en perféct met onze favoriet frijoles):

Recept
Verbrokkel 15g verse gist boven 150ml lauwwarm water en roer dit door elkaar tot alle gist is opgelost. Doe 200g bloem met 40g volkorenmeel, 100g fijn maïsmeel en 1tl zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel met 1 losgeklopt ei en 1el honing in dit kuiltje, werk het door de bloem en kneed het deeg 10 minuten stevig door tot een gladde, luchtige en soepele bal. Laat de deegbal afgedekt 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het volume verdubbeld is.
Voeg 2 in ringetjes gesneden bosui, 100g volledig uitgelekte en drooggedepte maïskorrels (uit blik), 50g zonnebloempitten en een handvol lijnzaad aan het deeg toe en kneed alles door elkaar. Vorm luchtig een worst van het deeg en leg deze in een met boter ingevette rechthoekige broodbakvorm. Dek weer af met plastic en laat nogmaals 1 uur rijzen. Bestrooi met grofgemalen maïs.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood in het midden van de oven in minimaal 30 minuten gaar en goudbruin. Het is klaar, als het bij beklopping aan de onderkant, hol klinkt.

2 opmerkingen:

  1. Voor een wat luchtiger brood: hoe meer vocht in het deeg, hoe meer gaten in het brood... dus: meer vloeistof toevoegen, ik zou proberen 50 ml. meer dan in het oorspronkelijke recept. Meng dan eerst de ingrediënten tot al het meel goed vochtig is, laat het een half uurtje staan en ga dan pas verder met kneden. Dan heeft het meel het water goed kunnen opnemen en is het al begonnen met vormen van glutenketens... scheelt in plakkerigheid en bekort de kneedtijd.
    Nog een tip: na de eerste rijs de resterende ingrediënten er niet doorkneden maar voorzichtig het deeg uitdrukken tot een soort lap, ingrediënten erover strooien en dan de lap oprollen. Zo blijft de al ontwikkelde glutenstructuur beter intact en dat helpt bij de 2e rijs.
    Voor langere houdbaarheid kun je bijv. een scheut olijfolie toevoegen aan de ingrediënten.
    Succes en groeten vanuit Andalucia,
    Richelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jemig, wat een tips. Dank je. Ik denk dat je in ieder geval wat betreft het doorkneden van ingrediënten helemaal gelijk hebt. Brood vind ik een moeilijk product om te maken, maar dat is júist waarom ik het meer probeer. Trainen, zeg maar. Groeten terug.

    BeantwoordenVerwijderen