Gisteren won NL met 2-1 van Mexico in de achtste finale. Eén van de beste gelegenheidsproducten van dit WK zijn wat mij betreft de- ze witte voetbal bolletjes van de Albert Heijn. Broodjes, zo rond als voetballen, die je thuis af mag bakken. Bijvoorbeeld als 'ze' zaterdag tegen Costa Rica uitkomen.
30 juni 2014
28 juni 2014
Romeinse honingcake
We gaan op visite. Officieel. En zelfs als het dan zo is dat ik weinig tot geen tijd (over) heb, dan nog vind ik niet dat je bij zoiets met lege handen aan kunt komen. Ik word toch altijd voor de wekker wakker, ookal gaat die wekker op zaterdagochtend helemaal niet. Dus sta ik om half zeven 's ochtends een taart(je) in elkaar te bak- ken om 's avonds mee te nemen 'voor bij de koffie'. Laten we zo'n ochtendlijke baksessie dan maar 'een stukje ontspanning' noemen. Want een goede vriendin van mij is zwanger en aangezien ze niet meer in de overgevende fase zit, zou dit er best wel als, eh, koek in kunnen gaan.
Met slechts drie ingrediënten (eieren, honing en bloem) maak ik het beslag. Hoppa. Laat de elektrische mixer maar zijn werk doen! Goddank dat ik in de 21e eeuw leef en dit niet met de hand hoef te kloppen. Het beslag wordt 40 minuten in de oven gebakken. Een Romein kan de was doen.
Alleen ziet mijn taart er in níks zo uit als in de video. Hoe kan dat nou toch; het leek zó makkelijk. Maar nadat ik de honing aan de opgeklopte eieren had toegevoegd was mijn mengsel veel dunner en nee, de oven heeft dat niet goedgemaakt. Bovendien blijft mijn honing'cake' vréselijk aan de vorm plakken. En aan het bakpapier. En aan zichzelf. En aan mij. Al afkoelend zakt 'ie ook nog wat in, dus het is nou niet bepaald een oogstrelende creatie waar ik mee aan kom zetten.
Maar erg lekker is dit historisch 'gebak' gelukkig dan weer wel. Als je tenminste van honing houdt, want daar smaakt 'ie volop naar. Dus ík vind 'm héérlijk! Maar mijn vriendin niet, of althans, dat weet ze niet. Want schijnbaar mag je geen honing als je zwanger bent. Of dat denkt ze tenminste en ze neemt (logischerwijs) liever het zekere voor het onzekere. Volgende keer maar weer gewoon Utrechtse sprits halen. Tenzij ze dan al bevallen is, want dan zal ze waarschijnlijk willen afvallen en dat lukt natuurlijk niet zo goed als je boterspits propt...
13 juni 2014
Moksi Meti
'Moksi Meti' is feitelijk de 'mixed grill' van de Surinaamse keuken. Maar dan zonder de 'grill'. Moksi meti betekent niet veel minder dan 'gemengd vlees': kip en varkensvlees op diverse manieren bereid.
De moksi meti van (wijlen) De Waterval (Vleutenseweg 232, Utrecht) vond ik heel goed. Vooral het vlees dan. De 'Surinaamse bami' was niet veel meer dan spaghetti met ketjap (leek het), ook al smaakte het wel lekker. Extra zuur (€1,60 voor reepjes zuurzoute komkommer) en extra groenten (€1,60 voor nog net warme kouseband en kool). Echter, De Waterval is op mysterieuze wijze verdwenen. Op de deur zit een briefje met de melding dat het pand per mei 2014 niet meer door Mr Waterval wordt gehuurd. En dat voor inlichtingen over het pand met de eigenaar contact kon worden opgenomen. Nou moet ik een nieuw adresje voor mijn afhaalsuri vinden...
02 juni 2014
Rochester Dark Ginger
Bij Mad&Vin (Kongens Nytorv 13, Kopenhagen) schaf ik voor mijn dorstige zelf een flesje Rochester Dark Ginger aan (voor ruim €4, maar goed). Een 'prikloze' frisdrank, gemaakt naar oud Jamaicaans recept (zeggen ze). Dit artisanale drankje met zijn prachtige etiket, ziet er uit als cola en smaakt naar zoete hoestdrank. Maar lekkere hoestdrank dan, met een volle bruine basterdsmaak en heerlijk scherp gember in de nasmaak (die prettig richting keel kriebelt). Gemaakt door een Brits familiebedrijf (link).
01 juni 2014
Føtex
Tijdens een paar dagen in Kopenhagen (en ja, ik was daar omdat er bij Noma!!! gegeten ging worden), moet uiteraard een supermarkt bezocht worden. Of hopelijk meerdere. Aan de b&b-eigenaar vraag ik naar de aller-allergrootste hypermarket van de stad. En hij zegt, tot mijn grote teleurstelling: "die is er eigenlijk niet". Hij raadt wel zéker 'Mad&Vin' aan in de kelder van Europa's oudste warenhuis 'Magasin du Nord'. En het toeval wil dat ons tijdelijk logeeradres gehuisvest is tegenover een toch best wel grote Føtex (Lyngbyvej 11).
Het is niet ècht een supermarkt om enthousiast over naar huis te schrijven, maar wél een supermarkt waar ik enthousiast van word. Want gevuld met interessant (want erg anders) Deens assortiment. Deze Føtex is een beetje rommelig. Qua groente en fruit liggen hier slechts de basics (geen bijzondere bes te vinden, helaas), maar in het zuivelvak vind ik bijvoorbeeld diverse pakken Arla die ik ook wel in Nederland zou willen zien (o.a. vlierbloesemyoghurt). En wat slim dat deze pakken van achter het vak worden bijgevuld. Het meneertje dat (met handschoenen aan) net daarmee bezig is, zegt gelukkig niks van mijn illegale fototrekkerij..
Grootste trekpleister hier, zijn voor mij de Deense dropjes. Er zijn repen chocola met stukjes salmiak, en het gamma Haribo is héél anders dan bij ons. Veel meer zoute drop met veel meer salmiak. Leuk!
Wasabi rucola
Nieuw bij de Albert Heijn is een vrij pittige nieuwe 'sla': rucola met de extra scherpe smaak van wasabi. Niet dat er nou daadwerkelijk wasabi aan de kweek van deze rucola te pas is gekomen. "Er is niet gekruist", zegt dhr Fausto Caserio, productmanager bij Alphacom
Italia, de kweker die wasabi-rucola ontwikkelde en in Nederland exclusief aan Albert Heijn verkoopt. Deze rucolasoort heeft iets bredere, minder gekartelde blaadjes die kleiner van formaat zijn en meer vertakt aan elkaar vast zitten nog. De smaak is écht wel pittig. Maar anders dan wasabi níet scherp in de neus.
Abonneren op:
Posts (Atom)