Als ik het me goed herinner, maakte mama vroeger pannenkoekbeslag (toen nog zonder koppel-n) door een eitje los te kloppen en daar uit de losse pols zoveel melk en bloem doorheen te kloppen tot het beslag de voor haar wenselijke consistentie had. Zo heb ik het ook lang gedaan, maar ik heb gemerkt dat afgemeten hoeveelheden betere pannenkoe- ken bakt. Een beetje gesmolten boter door het beslag zorgt ervoor dat de 'koeken' beter uit de pan glijden.
Recept voor 3-4 personen
Smelt 1tl boter op laag vuur in een (pannen)koekenpan, zonder deze te laten bruisen/bruinen. Klop in een kommetje 2 eieren (M) los met een mespuntje zout en de gesmolten boter. Doe 250g bloem in een grote kom. Meng hier (vanuit het midden) de losgeklopte eieren en (beetje bij beetje) 0,5 liter melk doorheen tot een homogeen beslag. Laat het beslag een half uur rusten en klop nogmaals door tot het klontvrij is.
Verhit een klontje boter in een koekenpan met dikke bodem en een anti-aanbaklaag. Schep een dun laagje beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem kan uitlopen. Laat de pannenkoek op middelhoog vuur ca. 4 minuten bakken tot de onderkant gekleurd en de bovenkant droog is. Keer met behulp van een paletmes of een (houten) spatel de pannenkoek om en bak nog een minuutje tot goudbruin. Laat de pannenkoek uit de pan op een platte schaal glijden (au-bain-marie boven een pan met heet water op laag vuur), bedek deze met een deksel of aluminiumfolie en bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier. De pannenkoeken kunnen tevens warm worden gehouden in een voorverwarmde oven van 100°C.
Dus: 250g (¼kg) bloem en ½ liter melk op 2 eieren
(de helft daarvan bakt 8 pannenkoekjes van 14cm)
Dus: 250g (¼kg) bloem en ½ liter melk op 2 eieren
(de helft daarvan bakt 8 pannenkoekjes van 14cm)
Pannenkoeken. Dat is nostalgie voor iedereen. Ik vond het vroeger een héle ontdekking dat je poedersuiker en schenkstroop door elkaar kon mengen en ik vond met verve dat ze dát op de markt moesten brengen. Hahaha. Oma was vermaard om haar kersenpannenkoeken. Ik houd van appelpannenkoeken en pannenkoeken met spek (en kaas). Maar de variaties zijn legio. En pannenkoeken zijn ook een prima basis voor een pannenkoekentaart, die dan zowel zoet (nutella!) als hartig kan. Of als dit luxe dessert. En pannenkoeken zijn koud óók lekker, tot maximaal drie dagen na bakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten