Daar waar je vroeger (en dan worden de jaren '80 bedoeld) vla of yoghurt louter als 'toetje' at (of die twee met wat fruitsiroop door elkaar als ultieme verleiding 'vlaflip'), wordt tegenwoordig diverse zuivel steeds vaker en steeds uitgebreider op de culinaire kaart gezet. Onder buitenlandse invloeden smullen we van tzatziki, ayran, lassi, Indiase curry's, panna cotta en wat niet. Yoghurt blijkt namelijk combineer met veel, héél veel. Van zoet tot hartig, het kan bijna allemaal met yoghurt. En dat waren we een beetje vergeten toen onze enige keuze volle of magere yoghurt was. Nu is yoghurt vanille, drink-, stand- of roer-, halfvol, Grieks (of Turks) en dik, dikker, dikst. En dus mag hangop ook weer, zoals we nóg vroegerder (vooroorlogs) aten; in een schone (thee-of kaas)doek uitgelekte yoghurt (of karnemelk) met een daardoor kwarkachtige consistentie. Wat een rijkdom, want yoghurt is heel goed voor je. En rijkdom ook voor de Albert Heijn, want die levert natuurlijk weer handig waar vraag naar is. En dus staan er in hun zuivelschap maar liefst vier dikke yoghurt-varianten op een rij:
À €1,29 staan daar 'Hollandse hangop', 'Turkse stijl yoghurt', 'Griekse stijl yoghurt' en 'Bulgaarse stijl yoghurt' in hersluitbare bekers van 500ml. In hetzelfde gamma is er ook 'Franse fromage blanc' maar die valt mijns inziens eerder onder kaas dan onder yoghurt en zal in deze strijd der titanen dus buiten beschouwing worden gelaten. Want yoghurt is gedefinieerd als een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is (zie wikipedia); de naam komt overigens van het Turkse yoğurt..
Hollandse hangop (90kcal; 5g eiwit; 4g suikers; 6g vet)
"Ingedikte yoghurt met 6% vet", zonder verdere vermelding van ingrediënten. Hangop is yoghurt waaruit het vocht is weggezeefd. Deze hangop (linksonder) ziet er uit als lobbig geklopte slagroom en maakt daardoor een zeer romige indruk hoewel er dus geen daadwerkelijke room in zit. Het betreft een op de tong 'smeltende' yoghurt met een wat zurige smaak en een uniforme consistentie. De hangop is zo dik dat het, eenmaal geschept, zijn vorm lange tijd behoudt.
Turkse stijl yoghurt (125kcal; 5g eiwit; 4g suikers; 10g vet)
"volle melk, room, magere melkpoeder, yoghurtcultuur". Een schepbare yoghurt met zichtbare luchtbellen op de bovenkant; naar beneden toe in de beker is deze yoghurt (linksboven) minder vast en wat dunner. Na het uitscheppen komt na enige tijd in de verkregen kuil waterig vocht te staan. De smaak is licht romig met een subtiel zuurtje. Bij eerste hap lijkt de textuur wat 'griebelig' maar al etend is dat toch niet zo. Moeilijk te omschrijven, maar feitelijk heeft deze yoghurt iets 'poederigs'.
Griekse stijl yoghurt (79kcal; 4,5g eiwit; 3,5g suikers; 5g vet)
"gepasteuriseerde volle melk, room, melkeiwit, yoghurtcultuur". Dit is de allerdikste van de vier; je kan er bijna in bijten. En deze yoghurt (rechtsboven) heeft daarbij het meest opvallende uiter- lijk, het ziet er uit als hüttenkäse. Dat is in de mond niet zo, maar de consistentie heeft wel iets raars. De Griekse yoghurt is namelijk zo vast, dat een hap yoghurt zijn bolle vorm behoudt tot ze met de tong tegen het gehemelte wordt geplet en als het ware vervloeit. Daardoor heeft deze yoghurt iets bijna slijmerigs, waardoor de feitelijke smaak eigenlijk niet eens opvalt.
Bulgaarse yoghurt (65kcal; 4,5g eiwit; 4,5g suikers; 3,5g vet)
"volle melk, melkeiwit, yoghurtcultuur". Deze dunnere yoghurt (rechtsonder) is iets minder vloeibaar dan reguliere yoghurt en heeft een homogene textuur. Het is een lekkere yoghurt die een beetje aan tong en gehemelte blijft plakken en niet zo zuur is. Wel is hier (in tegenstelling tot de andere) zout aan toegevoegd, per 100ml 0,2 gram.
Boven verwachting verschillen de dikke yoghurts nogal van elkaar. De Turkse is de romigste, maar dat zie je dan ook weer terug aan het hoge aantal kilocalorieën en het percentage vet (10%). De Griekse is de enige die polysacchariden bevat maar is ook de dikste. Hangop ziet er meest appetijtelijk uit en is heeft de zuurste smaak; Bulgaarse stijl yoghurt is de slankste (hoewel als enige gezouten) maar die is dan weer niet zo dik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten