Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 september 2012

Gevulde appeltaart

Een bezoek aan broer en schoonzus noopte tot het overbodig ma- ken van een toetje. Niet omdat genoemd duo zelf niet voorzienig zou zijn, maar omdat het gewoon zo leuk is (voor mij) om met de oogst uit eigen keuken aan te komen zetten. Dat dit welhaast een belediging voor de gastheer en -vrouw zou kunnen zijn, laat ik gemakshalve buiten beschouwing.
Bij de (destijds) minnaar duikel ik het recept voor Julia's gevulde appeltaart uit "Het Beste Vegetarische Kookboek voor het gezin", geschreven onder redactie van Ria van Eijndhoven. Hoogdravend staat op de achterzijde vermeldt dat "de 240 recepten nakomen wat de prachtige kleurenfoto's beloven: een onvervalste, natuur- lijke smaak; de levensmiddelen worden behoedzaam verwerkt, zodat iedereen enthousiast raakt over volwaardige voeding". Oké. Oftewel: recept voor taart:

 
Een ingevette bakvorm bekleed met fijn deeg (pâte sucrée), wordt bestrooid met wat paneermeel (om het vocht op te vangen) en ge- vuld met appelschijfjes. Terwijl dit kort voorbakt, worden eiwitten en honing stijfgeklopt en vermengd met een gelijke hoeveelheid dooiers, citroenzest en wat bloem. Dit honingschuim wordt gelijk verdeeld over de appelschijfjes en de taart mag terug de oven in om goudbruin en gaar te bakken.

Vele met honing geroosterde zonnebloempitjes (pijnboompitten hadden ook gekund) erover verdelen en dan de afkoelende taart ontvormen (om hopelijk zonder kleerscheuren vervolgens mee te zeulen naar etentje). Het recept zegt nog de appeltaart te serveren met kaneelslagroom, maar ik vind het zo wel vet genoeg. Anders wordt het wel een bijzónder "volwaardige voeding".

De appeltaart laat zich prima, zonder kruimels, in punten snijden en de slagroomsoesjes die schoonzus als dessert had geleverd, vervangen ruimschoots de afwezige kaneelroom uit het recept. Jammer genoeg is de honingsmaak volledig uit het eierschuim verdwenen en die plakkerige pitten bovenop zijn eigenlijk nogal overbodig. Maar de taartkorst is (ook zonder blind voorbakken) lekker knapperig en de gebruikte Braeburn blijkt een geschikte en sappige appel voor dit project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten