Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 mei 2011

Man in de pan

Een honderddertig pagina's tellend kookboek uit 1974, waarin interviews met en lievelingsrecepten van 'beroemde mannen'. Het stond al een tijdje op mijn verlanglijst en toen kwam opeens de briljante ingeving van marktplaats. Want je hoeft niet meer elke rommelmarkt en boekenbeurs af te lopen om een gewenst item in huis te halen; negen op de tien keer vind je het via internet. Ookal is het 'hoera'gevoel bij vondst wat kleiner.

Nou betwijfel ik ten zeerste of alle 'beroemde mannen' daadwerke- lijk voor dit boek geïnterviewd zijn, ik bedoel, het betreft kerels als Burt Bacharach, Robert Redford, Miles Davis en Isaac Hayes. Dat Jeroen Krabbé en Herman van Veen hun recepten (voor Richard Leeuwenhart- taart en gevulde champignons, respectievelijk) aan Bum Verbiesen hebben prijsgegeven , dát is nog wel aannemelijk. Maar Al Pacino (met maffia-lam)? Zou het?!

Niet ieder recept in dit boek is even nauwkeurig neergepend. Paul Huf doet voor zijn 'mellow-yellow' (dip) bijvoorbeeld niet eens aan hoeveelheden, terwijl Ryan O'Neal zelfs het label wijn specificeert voor zijn aardbeienbowl. Maar er zitten hele persoonlijke ('forellen zoals mijn grootmoeder ze klaarmaakte' van Udo Jürgens) en hele interessante ('voor de vuistjes' van Willem Duys en 'frisse koude citroensoep' van Dick Holthaus) recepten tussen. Ookal is het wel opvallend dat de lievelingsrecepten van Toon Hermans (koude Bloemendaalse tuinkerssoep en foe-jong-hai) en Louis de Funèt (krabsalade, fazant de Funès en frambozensoufflé) uit dit boek níet overeenkomen met hun Plat Préferé (resp. toemis broccoli oedang en tripes à la mode de Caen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten