Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 maart 2011

Walnotentaart

Een in de Allerhande gelauwerd recept, het zal ook eens een keer niet, vindt zijn weg naar mijn keuken. Waarbij ik mezelf danig af- vraag waarom ik niet wat vaker één van mijn vele kookboeken uit de kast pak in plaats van maar weer steeds terug te grijpen naar de laagdrempeligheid van dit wijd en zijd verkrijgbare blad. Maar ja.

Ik heb geen flauw idee wie 'Manuela' is, ik ken haar niet. Er stond ongetwijfeld een beschrijving van haar en haar anekdote naast dit familierecept, maar dat heb ik om duidelijke redenen achterwege gelaten. Dus maak ik 'walnotenkoek'; niet die van Manuela, maar die van mezelf. Zo makkelijk is plagiaat.

De taart bestaat uit twee lagen boterkoekdeeg (lekker smeuïg met een onverdraaglijk lekkere roombotersmaak) met daartussen een plakkerige veel-walnoten-in-butterscotchkaramel vulling. Oh mm. Het is even puzzelen gebleken om het geheel in de vorm te krijgen; het uitrollen van het deeg ging nog wel, maar ik had dus duidelijk misrekend daar waar het op uitsmeren van de walnootkaramellaag aankwam. Want dat gaat niet. Het bleek een kwestie van dan maar zo goed mogelijk - maar zeker niet al te perfectionistisch - met een (steeds) natte lepel wegduwen van het suikergoed en dan maar aan het oog onttrekken door de tweede laag boterkoekdeeg erover uit te spreiden. En dan de oven in. Niet te lang of te heet, want dan is de koek kéihard en werkelijk onmogelijk te eten zonder je tanden erop stuk te breken. Maar lèkker is het wel!! Want heeft alles wat je (stiekem) wil: boter, suiker, walnoten, romi- ge karamel. Vet? Nee, hoor (ahum, zie bord).

8 opmerkingen:

 1. Woehaa dat is hem!! Die niet te overtreffen overheerlijke walnotentaart waar werkelijk íedéréén het recept van wilde. De walnotentaart waar ik punten van uitdeelde (met spijtige blik) en die ik na een aantal keren bakken nooit meer goed kreeg. Ga nu even t recept checken. Zo terug.
  Het is 'm! Exact! (rolleyes) Ik heb er bij geschreven dat misschien een kleinere pan beter is.... Hmmm eens even rondvragen of iemand van dit gezin voor mij walnoten wil doppen. NU!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. LOL: kijk maar! http://bakemyday.blogspot.com/2008/02/i-need-help-caramel-walnut-torte.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ennn gebakken! (En al half op!) Nu in een 24cm springvorm, de caramel niet zo donker gemaakt en op 160 gr in mijn hetelucht oven. En dan mag ie dus kennelijk de volle 45 minuten!
  Yay me! (en you!). Nu nog het probleem dat ik hem in mijn eentje wil opeten terwijl ik eigenlijk kilos kwijt wil. Hm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vraagje.... Ik heb pas sinds kort een combi-magnetron met hete lucht ( geen onder en boven warmte, wel een draaiplateau, maar kan ook iets op een bakplaat zetten), maar durf - nog niet - een taart te bakken.
  Baking soda, heb jij die walnoten taart met hete lucht gebakken? Of heb jij een echte oven?
  Wil graag die taart voor Pasen bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Meg: ik heb deze taart in een kwartiertje op 175 graden ook gaar gekregen, wat prima kon omdat het een boterkoek is. Doen is durven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anzj: Dank ik ga het met hete lucht proberen, want ik neem aan dat je dat bedoeld. Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt mij ook een heerlijke taart en ga hem morgen uitproberen, al worstel ik met hetzelfde probleem als meg. Maar probeer het met hete lucht in de combimagnetron.

  BeantwoordenVerwijderen