Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 mei 2010

Route Nederland: Achterhoekse broodtiend

Élk jaar op Hemelvaartsdag, sinds 1559, wordt bij de voormalige molen 'De Muldersfluite" (Zelhemseweg 44) tussen Hengelo (Gld) en Zelhem bij opbod roggebrood verkocht. In vervlogen tijden mochten de bewoners aldaar plaggen steken op de markegronden, op voorwaarde dat zij in ruil een roggebrood bakten van minstens 22 pond, voor de armen. Waarbij een levendige competitie, nee, een heuse strijd, om de eeuwige roem ontstond, te vergeven aan degene die het zwaarste brood bakte.

De armen van weleer zijn niet meer, maar de eeuwenoude traditie blijft met verve bestaan. Rond half twee komt, onder begeleiding van de plaatselijke boerenkapel, de versierde paardenkar aan met daarin de gebakken roggemikken. De grootste broden worden ver- volgens op ludieke wijze bij opbod (aan de aanwezige notabelen) verkocht en voor iedereen die voor een schappelijker prijs óók een broodje wil, zijn er vervolgens hele (€25) en partiële (€10) roggebroden te koop. Dan heb je een zwaar, zéér compact, smeuïg, authentiek roggebrood, dat je daarna in de gereedstaande oude snijmachine in plakken mag snijden (het kleintje levert ca. 40 plakken).

De opbrengst gaat als altijd naar een goed doel en voor verder vertier ende vermaak is er de boerendansgroep, de oldtimer tractorenrit, de tocht met bijzondere (zelfgemaakte) fietsen, de verkoop van overige streekprodukten (honing, jam, ambrosiawijn, naegelholt) en lestbest de demonstratie van oude ambachten.

Maar mij ging het in hoofdzaak om de roggebroodveiling. En die (koolzaad-en lindecrème)honing (à €3) was mooi meegenomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten