Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 mei 2015

Proeverij 717 te Vreeswijk

Nieuwegein oogt behoorlijk troosteloos. Het is een aaneenschakeling van nieuwbouw met een weinig inspirerende uitstraling. Maar het in 1971 'door Nieuwegein geannexeerde Vreeswijk' daarentegen, is een lust voor het oog. De geschiedenis van dit voormalige dorp aan de Lek gaat terug tot de 9e eeuw, waarbij Vreeswijk vanaf de 14e eeuw ging fungeren als voorhaven van Utrecht. Toen werd ook de (eerst houten) sluis gebouwd in de Vaartsche Rijn, die later deze vaart met de Lek zou verbinden, maar toen de verbinding naar de Rijn herstelde.

Na WOII werd besloten Vreeswijk met Jutphaas samen te voegen tot de nieuwe groeikern 'Nieuwegein' (en ja, er bestond al een Oudegein). De wijk Vreeswijk biedt een beschermd dorpsgezicht, waar een wandeling over de dijk of langs sluizencomplex, fort en vestingwerken een prettig tijdverdrijf is. En de hongerige mens kan daarna kiezen uit één van de vele etablissementen die hier gevestigd zijn: een Chinees restaurant, een pizzeria, Zott, een pannenkoekrestaurant, een Turkse specialiteiten en grillroom of bijvoorbeeld Proeverij 717. Waarna je bij Luigi's in de rij kunt staan voor een klein (of groter) ijsje (€1,10 per bol).

Deze proeverij is gevestigd in de Oude Sint-Jan, voormalige pastorie waarna zalencentrum waarna restaurant. Het concept is eenvoudig: voor €24,50 p.p. (kinderen tot 10jr €10) kun je gedurende 2,5 uur onbeperkt gerechten van de menukaart proeven. Je mag één gerecht tegelijk bestellen; de keuken is geopend van 17.00-21.30u. De keuze is groot, de frietjes zijn knapperig en bruin, maar vooral: het interieur van dit monumentale pand is al even indrukwekkend als het historische buiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten