Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 oktober 2014

Route Nederland: Pure Markt!

Met een volle portemonnee heen. En met een volle boodschappentas terug. Of tenminste, had ik maar mijn fijne boodschappentas (lees: mandje) meegenomen, want ik ging (te) zwaar bepakt en gezakt weer weg. Portemonnee leeg, inderdaad, maar dat was alleen maar omdat je nergens in de buurt geld kon opnemen... anders had ik waarschijnlijk nog wel meer voorraad aangelegd. @Pure Markt

Voor wie ooit wel eens in (Zuid)Frankrijk is geweest en heimwee heeft. Of voor wie op culinaire strooptocht wil (zonder nou een hele provincie door te moeten). En sowieso voor iedereen die van lekker eten houdt, zeker als het artisanale streekproducten betreft, van het verrukkelijke soort. Puur eten. Met liefde gemaakt en gevonden; verkocht door de producenten zelf. Niet alleen kunnen zij je (gepassioneerd) informeren over de ingrediënten, hun herkomst en het gehele productieproces; zij enthousiasmeren. En dat maakt de sfeer heel bijzonder. Hier wordt een soort van eetfeestje gevierd! Inclusief vele proeverijen (en drinkerijen). Ook voor diegenen die geen gluten mogen. Zoals de cocosballs (5 voor €5) die vers uit de oven komen.

De Pure Markt werd anno 2008 te Amsterdam geboren, als een klein onderdeel van de zondagsmarkt in de Dapperstraat. Van lieverlee werd de Pure Markt wat hij nu is: een reizende ambachtelijke zondagsmarkt die in ieder geval elke tweede zondag van de maand (m.u.v. november, januari, februari en maart) van 11-18u neerstrijkt in het Amstelpark (of het Beatrixpark). En verder is de Pure Markt op locatie te vinden: waar en wanneer, zie website.

We gingen om eindelijk eens de ciders (en ongefilterde appelazijn) van Het Ciderhuis in te slaan. En stuitten daarbij op oesters; de olijfolie van Finca Forata (€6,95 per 750ml); de potten honing van Hortensius (bv phaeceliahoning en eucalyptushoning €6 à 450g; koolzaadhoning met gemalen amandel €5 300g); meerdere kramen met worst (en pistou en gerookte knoflook en rillettes en confit de canard); en kaasjes. Zoals heuse Blaarkop (biologische roodschimmel uit de Gelderse vallei, 100g €1).
Bij de kraam van Fudgepartners vind ik anijstjoepkes (10 voor €3,50). En slechts met heel veel moeite kan ik de heerlijke pata negra van de Spaanse Schuur weerstaan. Maar ik koop wel een stukje geitenkaas met gerookte paprikakorst. Er is hertenvlees. En Hongaarse zuurwaren. Er wordt aloë vera verkocht. Maar de grootste klapper van vandaag is een vol kistje (met tien verschillende) pompoenen voor €6! Samen met het kippetje dat vers van de grill komt (€15 voor een hele maïskip; niet zo fantastisch als de Gentse zondagsmarkt kip, maar toch ook erg lekker), is pompoen uit de oven thuis ons diner. En dan kunnen we geen pap meer zeggen. GENOTEN!

(update 07-12-2014)
De streekmarkt die elke eerste zondag van de maand op de Mariaplaats te Utrecht wordt gehouden, heeft verdacht veel weg van deze Pure Markt. Met enkele van dezelfde deelnemers ook (cocosballs!)

1 opmerking: