Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 mei 2012

Albondigas

Met mijn nieuwe keukengereedschap kan ik ballen maken. Deze (universele) ballenmaker (van Casalinghi) belooft veel goeds op ballengebied en het enige dat ik dan nog hoef te doen is even te verzinnen wát voor ballen er gemaakt gaan worden. Waar beter mee te beginnen dan gehaktballen?

En daarbij houd ik me aanvankelijk keurig aan bovenstaand recept voor albondigas.. Alleen voeg ik nog verse tijm, salie en oregano toe en gebruik ik voor de saus wel meer passata (250ml ipv 100). Hoewel ik dacht nog gedroogde chipotles in huis te hebben (ooit gekocht in een Londense Tesco), blijken deze pepertjes ook na een uitgebreidere zoektocht onvindbaar. Sh*t. Als alternatief voeg ik ½el sambal en 1tl gerookt paprikapoeder toe. En ach, dan kan er ook nog best wat tabasco en, vooruit, een extra teen knoflook bij.

Met een bak vol gekruid gehakt op het aanrecht en dus mijn pinza polpette in de hand begin ik vol goede moed aan het scheppen van gehaktballen. Maar het gehakt laat zich niet echt scheppen en ik blijk de ballenmaker met de hand te moeten overvullen om mooie ronde ballen te krijgen. En daarna moet ik met de hand (dit wordt meer kliederwerk dan gedacht) het overtollig gehakt wegvegen om vervolgens de bal niet zonder meermaals aftikken uit het apparaat te krijgen. De meeste gehaktballen moet ik met de hand afrollen. Maar als ik positief ben zijn alle ballen wel van gelijke grootte. En ik heb veel voorpret gehad (lees: weinig tijdens-pret).

We eten sappige, lekker pittige ballen. Daar is niks mis mee. Verse basilicum had de rode saus qua smaak (en kleur) nog wat extra's gegeven. En mag ik opmerken dat ik de gevormde gehaktballen iets aan de grote kant vind?! Daarmee kondig ik geloof ik het einde van mijn Italiaanse ballen(af)knijper aan in mijn keuken.

4 opmerkingen:

 1. Werkt de ballenmaker goed of gaat het net zo snel met de hand? Gaan de ballen er goed uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak met een kleine portioneerlepel altijd de kleine balletjes. Ze zijn altijd even groot en goed uit de (kleine) ijsknijper te krijgen en voor de rest is het net zoveel werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, de post was nog niet af. heb ik vanzelf mijn antwoord :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik rol het gehakt eerst uit in één of meer worsten (in plastic folie). Als de worst overal even dik is, dan snij ik er even grote stukjes van een paar cm vanaf. Met vochtige handen maak je er dan nog even ronde balletjes van. Die zijn dan echt even groot, en het gaat heel snel.

  Overigens haalde een Spaanse ex-collega ze daarna nog even door de bloem. Zo moest het van haar moeder - Albondigas is oorspronkelijk een Spaans recept met Arabische wortels.

  BeantwoordenVerwijderen