Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

04 maart 2012

Cafetaria 't Hoekje

Even is er gerede twijfel. Tóch maar liever naar binnen bij eet-en spijslokaal 'De Hoofdwacht', dat lonkend is gevestigd in een monu- mentaal pand op de markt van vestingstadje Brielle? Maar bij de tegenoverliggende Cafetaria 't Hoekje valt nog èchte historie te bekomen. De grootouders van de huidige uitbater begonnen de snackplek anno 1945 op de hoek van de Koopmanstraat met de Voorstraat, onder de rook van de Sint Catharijnekerk (indien daar rook uit was gekomen). Hier wordt de rekening nog altijd gemaakt door de bedragen met de hand bij elkaar op te tellen. Waardoor je op slag al meer fooi geeft. En er blijkt nog meer traditie aanwezig..

Links de deur naar het eetcafé; rechts die naar de snackbar. Binnen is tussen de beide een houten afscheiding met ruiten gemaakt. Niks geen nieuwerwetse allure, maar zelfs enigszins oubollig. Hier hoef je niet te komen voor pasgeverfde kozijnen, zachte designstoelen of het beste op culinair gebied; maar desalniettemin heeft de over- heersende vergane glorie iets prettigs. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan, in elk opzicht. En opeens valt er te discussiëren over de noodzaak van al dat moderne.
De kaart is opvallend. Bistroklassiekers als uitsmijters, omelet en (sinds kort) pannenkoeken zijn te bestellen naast shoarmaschotels en frituursnacks. Men serveert (dertien soorten) huisgemaakte soep (geportioneerd en uit de diepvries) en verschillende belegde broodjes. Broodje gebakken speklap met ui en champignons, broodje gebakken kippenlevertjes met pepersaus, broodje warm vlees speciaal of broodje gebakken bloedworst. Een begeleidende milkshake kost €2,00.

Sowieso vriendelijke prijzen hier. Thee en koffie €1,80; frisdrank €2,00; melk of karnemelk €1,50 en wijn, port of sherry €2,50. Voor de avondmaaltijd kan men hier terecht voor plate service (met vis of vlees), maar ook voor seizoensgebonden stamppot (met een kuiltje jus en een warme halve rookworst) of een heuse geuzenmaaltijd. Brielle of Den Briel was dan ook de eerste stad in de Noordelijke Nederlanden waar de Spaanse landvoogd Alva geen gezag meer uitoefenen kon. De stad werd op 01.04.1572 door de watergeuzen ingenomen.

Dat wordt nog elk jaar gevierd wanneer op de laatste van de derde maand des avonds de muren van de stad met schertsende leuzen in kalkletters worden opgeleukt. De uitbater kan er liederlijk over vertellen. Als ook over de culinaire inslag van zijn familie. Zelf vindt hij het jammer dat het broodje 'koeientiet' met gebakken ui van het menu is verdwenen, maar misschien als je het héél lief vraagt valt er nog wel wat te regelen.. De kroketten maken ze in ieder geval nog altijd zelf, net als toen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten